Większość Polaków używa go przynajmniej raz w tygodniu. Nie wiedzą, że jest groźną trucizną

Większość Polaków używa go przynajmniej raz w tygodniu. Nie wiedzą, że jest groźną trucizną Źródło: Jason Briscoe Unsplash.com

Rosół jest jedną z ulubionych zup Polaków, jednak nie wszyscy potrafią przygotować ją tradycyjnym sposobem znanym z rodzinnych domów. Korzystają z udogodnień serwowanych przez nowoczesne rozwiązania i gotowe półprodukty. Mało kto ma jednak świadomość, że dodając ten składnik do swoich potraw można bardzo zaszkodzić swojemu zdrowiu. Warto wiedzieć czego unikać w potrawach serwowanym sobie oraz swoim najbliższym.

Rosół jest daniem, które jak mało co innego kojarzy nam się z błogim czasem w domu. Tradycyjna zupa najczęściej pojawiała się na stołach niedzielą, a jej aromat unosił się na długo przed podaniem obiadu. Niestety chcąc dorównać kulinarnym umiejętnościom naszych mam oraz babć, często korzystamy z drogi na skóry, a ta jednak może okazać się dla naszego zdrowia wyjątkowo niebezpieczna. 

Gotujesz rosół? Zrezygnuj z dodawania do niego jednej rzeczy

Rosół powinien być aromatyczny i wypełniony smakami. Jego gotowanie to długi proces. Warto znać triki stosowane przez seniorki naszych rodów, przecież to właśnie ich zupy stawiamy jako niedościgniony wzór. Niestety nie każdy z nas ma obecnie wystarczająco dużo czasu czy umiejętności, aby rosół mógł być przygotowywany według wskazówek naszych mam. Okazuje się, że czasem zamiast korzystać z drogi na skróty warto rzadziej ugotować rosół niż sobie szkodzić. Popularny w kuchniach produkt, który często ląduje w naszych garnkach nie jest korzystny dla naszego zdrowia. Jeśli dodajesz kostki rosołowe do swoich zup, natychmiast przestań. Tłumaczymy dlaczego twój organizm kiedyś ci za to podziękuje.

Pyszny rosół ugotujesz o wiele szybciej dzięki temu urządzeniu: >zobacz<

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ:

Zrezygnuj z używania kostek rosołowych, nie są zdrowe

Nie ulega wątpliwości, że żyjemy szybciej i bardziej energicznie niż poprzednie pokolenie. Niestety pośpiech nam nie służy i nie chodzi tylko o stres jaki pojawia się w naszym życiu. Staramy się oszczędzać czas również w kuchni. Gotujemy na kilka dni, tak by nie spędzać zbyt wiele czasu przy garnkach. Niestety często tracimy na tym sami my. Wiele osób, aby skrócić czas gotowania i dodać więcej aromatu decyduje się - między innymi gotując rosół - na dodanie kostki rosołowej.

Na dłuższa metę może okazać się to dla nas wyjątkowo niezdrowe. Zupa oczywiście będzie bardziej wyrazista, jednak nie będzie to spowodowane odpowiednim doborem składników i długim czasem gotowaniu bulionu. Kostka rosołowa to niestety w głównej mierze chemia. To co znaleźć można w jej składzie zaskakuje.

Dzisiaj grzeje: 1. Śmierć nadeszła nagle, 3 córki osierocone. Aktorka uwielbiana z "M jak miłość" i "BrzydUli" pogrążona w żałobie

2.Wideo - Dramatyczny wypadek na przejeździe kolejowym. Autobus wjechał wprost pod lokomotywę

3. Minister Zdrowia właśnie ogłosił, chodzi o zamknięcie szkół. Wszystko jest już jasne

Kostka rosołowa to w większości sól

Wszyscy ceniący to jak wiele smaku daje kostka rosołowa powinni lepiej przypatrzeć się temu co wrzucają do swoich talerzy. Częste korzystanie z tego rozwiązania może, w skrajnych przypadkach, przynieść ze sobą problemy zdrowotne, tak jak: nadciśnienie, choroby serca, zaparcia, cukrzycę czy otyłość. Głównym składnikiem tego produktu jest sól, utwardzone tłuszcze i chemiczne substancje wzmacniające smak i zapach. Glutaminiam sodu E621, cukier czy barwniki takie jak karmel sprawią, że zupa będzie bardziej atrakcyjna, jednak nasz organizm odczuje różnicę.  Warto poświęcić nieco więcej czasu i zdecydować się na skorzystanie z maminych przepisów na rosół.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Skandaliczne zachowanie dziennikarza TVP Info. Wyśmiewał i obrażał otwarcie, bez żadnych skrupułów
  2. Dziwne dźwięki po niewidocznej części Księżyca. Ogromna tajemnica NASA
  3. W jego życiu pojawiła się nowa kobieta. Danuta Martyniuk musiała przerwać milczenie, jest bardzo ostro
  4. Bardzo smutne, przecież Viki ma dopiero 13 lat. Ujawniono treść wiadomości, jakie dostała
  5. Mamy potwierdzenie, wprowadzono pilny zakaz. Wszystko zacznie się już w poniedziałek o 8 rano
  6. Ekspresowy przepis na ciasto drożdżowe. Robi się praktycznie samo

Źródło: Wirtualna Polska

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News