Rosół i zupa pomidorowa będą o niebo lepsze z domowym makaronem. Wystarczy kilka prostych kroków, a zrobisz pyszne kluseczki

Rosół i zupa pomidorowa będą o niebo lepsze z domowym makaronem. Wystarczy kilka prostych kroków, a zrobisz pyszne kluseczki Źródło: unsplash/Kim Deachul/

Rosół będzie smakował o niebo lepiej jeśli podasz go z własnoręcznie przygotowanym makaronem. Wystarczy kilka składników, by wyczarować zniewalająco dobre kluseczki. Domownicy będą zachwyceni delikatnym dodatkiem bez konserwantów.

Rosół to domena każdej polskiej kuchni i to od wielu pokoleń. Jest tak uwielbiany, że na stołach ląduje już nie tylko w czasie niedzielnego obiadu. Jest smaczny, a do tego prosty, dlatego naprawdę trudno jest przejść obok niego obojętnie. By wzbogacić jego smak warto podać go z domowym makaronem, który jest nie tylko łatwy w przygotowaniu, ale i niebiańsko smakuje. 

Rosół z domowym makaronem jest o niebo lepszy 

Makaron zrobiony według tego przepisu idealnie sprawdzi się nie tylko do rosołu, ale i do zupy pomidorowej czy każdej innej, którą wolisz jeść z kluseczkami. Receptura jest tak prosta, że poradzi sobie z nią każdy, a daje taki efekt smakowy, że przygotowany makaron spokojnie mógłby zagrzać swoje miejsce na talerzach w restauracji Magdy Gessler

Czego potrzebujesz? 

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 5 jaj

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ 

Kilka prostych kroków czyni cuda 

Jeżeli wydaje ci się, że ilość przedstawionych wyżej składników to jakiś żart, możesz być spokojny. Tylko te trzy produkty będą ci potrzebne, by wyczarować domowy makaron. Wystarczy tylko, że wszystkie składniki wymieszasz ze sobą i zagniatając ciasto przez około 10 minut, połączył w jednolitą, zbitą masę. Trzeba z niej uformować kulę.

Dzisiaj grzeje: 1. Legendarna polska piosenkarka zmarła na glejaka. Wstrząsające słowa męża

2. 22-letnia córka milionera zmarła podczas stosunku. Zwyrodnialec zrobił jej tak chore rzeczy, że jej ciało nie wytrzymało, rodzice zdruzgotani

Zwartą i gładką kulkę podziel na 3 części, a każdą z nich rozwałkuj na grubość 1-2 cm. Kolejnym krokiem jest rozłożenie placków na bawełnianej ściereczce, by wyschły. Pamiętaj, że każdy musi leżeć osobno. Po około 10 minutach pokrój płaty na 5 cm paseczki, a następnie ułóż je jeden na drugim i przekrój w poprzek tak, by powstały cienkie nitki. Pozostało ci już tylko ugotowanie makaronu do miękkości w 3 l wody wymieszanych z 3 łyżeczkami soli. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Emeryci mogą dostać po 10 TYS. ZŁ! Warunek jest tylko jeden
  2. Mąż nagle przerwał pierwszy taniec i odpędził od siebie pannę młodą. Chwilę później cała sala tonęła we łzach
  3. Owczarek niemiecki rzucił się na bezbronną dziewczynkę. 7-latka na widok mamy powiedziała słowa, które zapamiętają na zawsze
  4. Tak wygląda grób rodziców Marty Kaczyńskiej na Cmentarzu Powązkowskim. Smutny widok
  5. Trafnie przewidziała zamachy na Jana Pawła II i Kennedy'ego. Tuż przed śmiercią powiedziała, co jej zdaniem wydarzy się w 2020 roku

Źródło: kuron  

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News