Cudowny przepis na rosół, jaki nawet nie śnił się naszym babciom. Jedna przyprawa idealnie poprawia smak

Cudowny przepis na rosół, jaki nawet nie śnił się naszym babciom. Jedna przyprawa idealnie poprawia smak Źródło: .

Rosół gości na stołach Polaków niezwykle często. W wielu domach zupa ta, jest częścią tradycyjnego, niedzielnego obiadu. Dobrze znany bulion można odmienić za pomocą jednej przyprawy.

Rosół można zupełnie odmienić, dodając tylko jedną przyprawę. Dzięki niej bulion zyska niezwykły aromat i niepowtarzalny smak. Warto wypróbować ten przepis, jeśli znudziła nam się tradycyjna forma tej popularnej zupy. Wszyscy domownicy będą zaskoczeni nową odsłoną popularnego dania.

Rosół to jedna z ulubionych zup Polaków

Choć rosół jest niezwykle popularny w Polsce, bulion gotowany z warzyw i mięsa, znany jest na całym świecie. Prawidłowo przygotowana zupa powinna być gotowana przez wiele godzin, by być aromatyczna i mieć głęboki smak. Każda gospodyni domowa ma swój przepis na wspaniały wywar, ale tradycyjny smak może z czasem stać się nudny i nieatrakcyjny. By odmienić zupę wystarczy dodać jednak jedną przyprawę, która jest niezwykle popularna w Azji. Chodzi o sos sojowy, który Azjaci traktują niemal jako podstawę swojego bulionu.

Składniki:

  • 2 litry bulionu wołowego
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • biała część pora
  • 1 mała cebula
  • 1/2 kg mielonej wołowiny
  • białko z 3 jaj
  • sos sojowy

Zacznij od obrania i umycia wszystkich warzyw. Cebulę marchew i pietruszkę pokrój w kostkę, a pora przekrój na pół i pokrój w cienkie półksiężyce. Do dużego garnka włóż mięso mielone i wlej białka z jaj. Dodaj przygotowane warzywa i wszystko dokładnie wymieszaj.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Rosół z dodatkiem sosu sojowego smakuje zupełnie inaczej

Do mięsnej masy wlej zimny bulion i zacznij gotować na średnim ogniu. Zagotuj zupę, od czasu do czasu mieszając wszystkie składniki. Następnie zmniejsz płomień pod garnkiem do minimum i gotuj przez następne 50 minut. Kiedy mięso, warzywa i białko wypłyną na górę bulionu, nabieraj chochlą wywar od spodu i przelewaj go po ścianach garnka, aż stanie się przejrzysty.

Dzisiaj grzeje: 1. Tragedia na lotnisku, samolot staranował człowieka, drugi jest w szpitalu. Film trafił do sieci

2. Polacy otrzymują masowo SMS-y z pilnym ostrzeżeniem RCB. Będzie bardzo niebezpiecznie, "zostańcie w domach"

Wyłącz gaz pod garnkiem, a wywar przelej do innego naczynia przez gęste sitko wyłożone gazą. Jeśli zajdzie taka potrzeba, powtórz czynność kilka razy. Na koniec dopraw całość sosem sojowym i podaj ze świeżą pietruszką.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Zdjęcie trafiło do sieci, widać wszystko. Nagle z wody cała mokra wyszła Magda Gessler
  2. Zamiast 500 plus będzie 200 plus. Rząd podjął decyzję, rodziny muszą sobie radzić same
  3. Zamknął się w klatce razem z pitbullem. Kiedy zaczął jeść, wydarzyło się niebywałe
  4. Jeden prosty trik pozwoli zaoszczędzić krocie na zużyciu gazu. Wystarczy przyjrzeć się palnikom
  5. Tysiące interwencji służb, zniszczenia są coraz większe. Żywioł sieje spustoszenie w Polsce, eksperci podnoszą alarm

źródło: Interia

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News