Gotujesz rosół na udkach z kurczaka? Popełniasz ogromny błąd, najlepsi kucharze ostrzegają

Gotujesz rosół na udkach z kurczaka? Popełniasz ogromny błąd, najlepsi kucharze ostrzegają Źródło: unsplash/Henrique Félix/

Rosół gotowany na udkach z kurczaka to największy z możliwych kulinarnych błędów. Z pewnością mało kto się tego spodziewał, ale najlepsi kucharze ostrzegają przed takim sposobem przyrządzania tej najpopularniejszej zupy w Polsce.

Rosół to prawdziwa domena polskiej kuchni i to od dziesiątek lat. Tradycyjna receptura niewiele zmieniała się od tego czasu, a przekazywana z pokolenia na pokolenie nie nudzi się nawet na moment. Choć sposoby wykonania rosołu mogą się nieco różnić, w większości przypadków bazą są dokładnie te same produkty, które, jak się okazuje, nie zawsze powinny się tam znaleźć. 

Gotowany na udkach z kurczaka rosół to wielki błąd. Kucharze ostrzegają 

Choć mamy i babcie starały się przekazać swoim potomkom najlepszy sposób na niedzielny rosół, szczególnie młode osoby mogą z czasem chcieć pójść na łatwiznę i, aby jego przygotowanie było jeszcze szybsze, kupują zwyczajne udka z kurczaka z najbliższego supermarketu. Rzeczywiście, może być to tańsza i prostsza alternatywa, jednak ani trochę korzystna. 

Prawdziwy rosół powinien być gotowany na mieszance mięsa wołowego i drobiowego, a najlepszym rozwiązaniem jest, by kura nie pochodziła z pierwszego lepszego marketu. Tylko dobrej jakości i odpowiednio dobrane składniki zapewnią najlepszy smak. Najlepsi kucharze ostrzegają, że zwykłe udka nie wydobędą z siebie tego niepowtarzalnego aromatu. Zdradzają również, że aby rosół smakował jeszcze lepiej, mięso powinno zalać się zimną wodą, by pod wpływem wysokiej temperatury jego wierzchnia warstwa nie ścięła się, co uniemożliwiłoby dalsze przenikanie aromatu. 

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ 

Aromat tkwi w szczegółach 

Oczywistym jest, że rosół składa się nie tylko z dobrego mięsa, a kluczową rolę odgrywają również warzywa i przyprawy, a nawet kolejność ich dodawania. W rosole nie powinno zabraknąć opalanej cebuli, która nadaje jeszcze lepszy aromat i zapewnia złocisty kolor. Po za tym w garnku powinna znaleźć się też podstawowa włoszczyzna. 

Dzisiaj grzeje: 1. Ojciec znalazł w telefonie syna zdjęcie, które go zmroziło. Wydał go policji bez wahania
2. Przeprowadzono sekcję zwłok Janusza Dzięcioła. Najnowsze informacje prokuratury o strasznej śmierci zwycięzcy Big Brothera

Jeśli chodzi o przyprawy, nie może zabraknąć lubczyku, ziela angielskiego, liścia laurowego, pieprzu oraz soli, jednak ją należy dodać pod koniec gotowania. Ziele i liść wrzucamy razem z mięsem na samym początku, a pieprz tuż przed samym podaniem. Warto również umieścić w rosole natkę pietruszki, która również wydobędzie głębię aromatu. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Maryla Rodowicz ma syna o nieziemskiej urodzie. Jego zdjęcie nie kłamie
  2. Najpierw umarło mu malutkie dziecko, potem zdradziła go żona. Marek Piekarczyk przeszedł przez piekło
  3. Do sieci trafiło powalające nagranie. Tak dorabiają sobie Sławomir z żoną, wielu uzna to za kompromitację
  4. Tadeusz Rydzyk zawstydził wiernego na oczach całego kościoła. "Prawda, że jeszcze ładny?"  
  5. Sieć w cieniu konkurencji. Biedronce rośnie trudny przeciwnik, z którym będzie mieć problemy

Źródło: wirtualna polska 

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News