Oryginalny przepis z 1935 roku na rosół. Lepszy nawet niż babci, zapomniana receptura rozpala zmysły

Oryginalny przepis z 1935 roku na rosół. Lepszy nawet niż babci, zapomniana receptura rozpala zmysły Źródło: Wikimedia MOs810

Rosół może być lepszy niż kiedykolwiek - wszystko dzięki oryginalnej recepturze z 1935 roku. Zupa wykonana według tego przepisu zachwyci całą rodzinę. Będzie lepsza nawet od tej, którą przyrządzała babcia. Recepta na idealny rosół jest naprawdę prosta, wystarczy, że użyjesz jednego składnika, który nada mu niezapomnianego smaku i aromatu.

Rosół jest daniem, bez którego wielu Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu. Sposób przyrządzania tej wyjątkowej zupy jest naprawdę prosty, ale duża część pań domu nie potrafi przygotować go w taki sposób, by smakował tak jak u babci. Na szczęście internet pełen jest trików, które pomogą zbliżyć się do ideału. Świetnym pomysłem będzie przetestowanie receptury powstałej prawie wiek temu. Przedwojenne kucharki nie wyobrażały sobie gotowania rosołu w inny sposób. Warto się tym zainspirować.

Rosół może być smaczniejszy niż kiedykolwiek

Receptura, według której gotowały rosół nasze prababcie, zawiera wyjątkowy składnik. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że kluczem do przyrządzenia idealnej zupy jest użycie grzybów leśnych. To świetny moment, by zaopatrzyć w nie swoją kuchnię - w lach ma miejsce prawdziwy wysyp okazów powalających swoją wielkością. Zdecydowanie najlepiej sprawdzą się borowiki lub podgrzybki.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ 

Żeby przygotować najlepszy rosół, jaki kiedykolwiek jadłeś, potrzebujesz kilograma mięsa wołowego z kością, trzech marchewek, trzech korzeni pietruszki, selera, natki pietruszki i selera, cebuli, pora, kapusty włoskiej i dwunastu grzybów. Nie można zapomnieć także o przyprawach. Idealny smak uzyskasz dzięki dodaniu do zupy dwóch listków laurowych, kilku ziaren ziela angielskiego, kilu ziarenek pieprzu, suszonego lubczyku, soli i pieprzu mielonego.

Dzisiaj grzeje: 1. 14-letnia Daria jest w ciąży, niebawem urodzi. Słowa o rzekomym ojcu dziecka są porażające

2. 4-latek trafił w ręce prawdziwych potworów. Zamiast opieki otrzymał tortury, których niestety nie wytrzymał

Przed przystąpieniem do przyrządzania zupy, koniecznie umyj mięso. Warzywa korzeniowe obierz i przetnij wzdłuż na pół. Wszystkie składniki, oprócz grzybów i cebuli umieść w garnku i zalej wodą. Grzyby wypłucz, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do rosołu. Cebulę przypiecz na gazie lub na suchej patelni i również włóż ją do garnka. Wywar powinien gotować się przez trzy godziny. Pamiętaj o tym, by regularnie zbierać szumowiny, które zbierają się na powierzchni zupy. Rosół będzie smakował naprawdę wyśmienicie, jeśli podasz go z makaronem typu nitki. Smacznego!

Najlepsze newsy dnia:

  1. GIS wycofuje z Biedronki uwielbiany przez Polaków produkt. Wykryto w nim groźne bakterie
  2. Robert Lewandowski powalczy dziś o kolejny rekord. Wystarczy jeden gol, by zapisał się w historii
  3. Będą zmiany obostrzeń przed wyborami? Minister zdrowia podjął ostateczną decyzję
  4. Niebywałe sceny na pogrzebie Darka, wyciskają łzy. Za miesiąc miał mu się urodzić synek
  5. Do mediów wyciekły poufne dokumenty. Pensje minimalne Polaków zostaną obniżone?
  6. Dramat na wiecu Andrzeja Dudy. Zaatakowano dziennikarza, interweniowała policja

Źródło: Przyślij Przepis/Gazeta Senior

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News