Rosół to smaczna zupa
Pixabay / Pexels
Monika Majko - 5 Stycznia 2020

Na rosole powstaje biała piana? Musisz szybko reagować, cała zupa może się nadawać tylko do wylania

Rosół to uwielbiane przez Polaków danie obiadowe. Jeśli podczas gotowania zupy pojawi się w garnku biała piana, trzeba reagować szybko.

Rosół pojawia się codziennie na stołach tysięcy Polaków, jest to jedna z najpopularniejszych zup w naszym kraju i trudno znaleźć osobę, która jej nie lubi. Każda gospodyni ma na bulion inny przepis. Jeśli jednak w garnku pojawi się biała piana, każda z nich powinna natychmiast zareagować.

Rosół pojawia się codziennie na stołach wielu Polaków

To zdecydowanie jedna z najbardziej lubianych zup. Choć bulion z warzyw i mięsa jest znany na całym świecie, to właśnie w Polsce zyskał wielką popularność i stał się naszym daniem narodowym. Każda gospodyni domowa ma swoje sprawdzone sposoby, by nadać mu głębokiego aromatu i wyjątkowego smaku. Można go przygotować z różnych składników, a każdy z nich wpłynie na końcowy efekt gotowania. Nie ma przepisu idealnego, ale jest kilka zasad, które każdy powinien znać, by ugotować smaczną zupę.

NowotwórOto popularne produkty, które powodują raka trzustki i żołądka. Lepiej natychmiast wykluczyć je z diety dla własnego dobraCzytaj dalej

Nieważne z jakiego przepisu korzystasz i co dodajesz do swojego bulionu, jeśli w swoim garnku zauważysz na powierzchni zupy białą lub szarą piankę, należy szybko zareagować. W innym przypadku danie może stać się wyjątkowo niesmaczne.

Uratujemy nasz rosół, jeśli szybko pozbędziemy się białej pianki z powierzchni zupy

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

HospicjumPożar w hospicjum zabił 4 osoby, wiele osób rannych. W sieci pokazały się poruszające zdjęcia na chwilę przed dramatem, smutny widokCzytaj dalej

Rosół zaczynamy gotować w zimnej wodzie, wkładamy do garnka mięso oraz warzywa i stopniowo podnosimy temperaturę. To wtedy właśnie najczęściej pojawia się piana, czyli ścięte białko, które wytrąca się z gotowanego mięsa. Nazywane jest "szumowiną" i należy ją usunąć, kiedy tylko zauważymy, że zbiera się na powierzchni gotowanego bulionu, ponieważ może mieć istotny wpływ na smak potrawy.

Dzisiaj grzeje:

1. Polska Miss została zamordowana. Stalker zasztyletował ją w biały dzień
2. Agnieszka Chylińska pokazała rzecz, którą zrobiła jej córka. Serce pęka, żaden rodzic nie wie, jak zareagować

Najprostszym sposobem na pozbycie się szumowiny jest zebranie jej z powierzchni zupy za pomocą łyżki cedzakowej. Jeśli pojawi się ponownie, czynność należy powtórzyć. Dzięki temu smak naszej zupy pozostanie niezmieniony.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Niewiele osób wie. Po śmierci Anna Jantar została uczczona w wyjątkowy sposób przez kultowego wykonawcę
  2. Świadczenia idą do góry od stycznia. Nawet o 247 zł więcej miesięcznie
  3. Wstrząsający wypadek na Dolnym Śląsku, z autobusu został tylko wrak. Zdjęcia z miejsca zdarzenia tylko dla ludzi o nerwach ze stali
  4. Pilny apel GIS do wszystkich Polaków. Polski student z Wuhan ma niepokojące objawy, każdy z podobnymi oznakami powinien natychmiast iść do szpitala
  5. W sieci pojawiło się nagranie z wypadku Kobe Bryanta. Tylko dla ludzi o mocnych nerwach

Kot o dwóch twarzachNiebywałe, jedyny kot na świecie o podwójnym pyszczku. Dzięki genetyce wygląda przeuroczoCzytaj dalej

źródło: Kuchnia Lidla

Następny artykułNie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na:Obserwuj nas na Google News Google News