Wiele osób popełnia najgorszy błąd przy gotowaniu rosołu. Najlepsi szefowie kuchni właśnie zdradzili swój sekret dot. mięsa na rosół

Wiele osób popełnia najgorszy błąd przy gotowaniu rosołu. Najlepsi szefowie kuchni właśnie zdradzili swój sekret dot. mięsa na rosół Źródło: Wikimedia Commons MOs810 CC4.0

Rosół to jedna z popularniejszych zup na polskich stołach. Choć wydaje się być dosyć prosta do przygotowania, w rzeczywistości prostota jest pozorna. Efekt finalny w dużej mierze zależy od naszej cierpliwości i od wielu drobnych szczegółów, których niedopilnowanie może skończyć się rozwodnionym, mało aromatycznym smakiem wywaru. Najlepsi szefowie kuchni mają swoją żelazną zasadę, która jest kluczowa przy gotowaniu rosołu.

Oczywiście najprostszym sposobem na rosół jest użycie kostki bulionowej, ale do takich metod mistrzowie kuchni się nie uciekają. Zwłaszcza że same kostki nie są zbyt zdrowe, głównie przez wysoką zawartość tłuszczu, wzmacniacze smaku (w tym glutaminian sodu) czy barwniki. Dlatego też coraz więcej osób próbuje swoich sił w gotowaniu zupy w tradycyjny sposób. Łatwo jednak popełnić błąd.

Gotując rosół, każdy szef kuchni pamięta o ważnej zasadzie

Popularnym sposobem przygotowania rosołu jest gotowanie go z kury. Oczywiście można robić również rosół z kurczaka, kaczki, wołowiny, czy nawet indyka. Problem w tym, że najlepsza zupa wychodzi wtedy, kiedy bulion będzie miał aromaty różnych gatunków mięsa. Szefowie kuchni za najlepsze połączenie uznają mieszankę wołowiny i drobiu.

Nie powinniśmy się bać także rosołu z dodatkiem cielęciny. Możemy nawet zaszaleć i przygotować zupę między innymi z dziczyzny, takiej jak np. mięso z sarny. Takim połączeniem możemy uzyskać naprawdę ciekawy smak, którym zaskoczymy gości. Ponadto szefowie kuchni radzą dorzucać wołowe kości szpikowe, które wzmacniają aromat i uwalniają wiele cennych składników odżywczych.

Mięso to klucz na udany rosół. Warto pamiętać o tych trikach

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Dobrym pomysłem będzie także odpowiednie przygotowanie mięsa przed wrzuceniem go do wody. Dlatego warto kość i część mięsa opiec wcześniej w piekarniku. Podobnie możemy zrobić z włoszczyzną. Samą cebulkę również można lekko zarumienić na ogniu z kuchenki. Dzięki temu wydobędziemy z rosołu więcej aromatu, a także nadamy mu podwędzany smak.

Dzisiaj grzeje: 1. Ministerstwo Zdrowia właśnie podjęło decyzję. Zmienią się znacząco zasady

2. Kołatanie serca może zwiastować niebezpieczne choroby. Nie wolno go lekceważyć

Istotne jest również to, czy gotujemy mięso w zimnej, czy też gorącej wodzie. Jeśli chcemy uzyskać bardziej esencjonalny wywar, mięso wkładamy jeszcze do zimnej wody i dopiero zaczynamy gotować. Z kolei, jeśli zależy nam na tym, aby mięso z zupy nie było tak "wysuszone", wrzucamy je dopiero do wrzątku. Oczywiście kosztem takiego rozwiązania będzie mniej wyrazisty smak rosołu. Mięso po rosole możemy wykorzystać na różne sposoby.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Zasypiasz i niespodziewanie czujesz drgnięcie? Organizm wysyła ci ważny znak, musisz unikać spożywania 1 produktu, konsekwencje mogą być opłakane
  2. Koledzy z szatni dokuczają Jakubowi Błaszczykowskiemu. Wymyślili mu specjalny pseudonim
  3. Zrobili dziewczynce pamiątkowe zdjęcie z urodzin. Dopiero później zauważyli przerażający szczegół w tle
  4. 90-latka weszła na scenę Mam talent, ale nikt nie wiedział, co zaraz zrobi. Publiczność nie wytrzymała, wszyscy zaczęli krzyczeć
  5. Który z lodów jest prawdziwy? Odpowiedź jest trudniejsza niż się wydaje, tylko drobny szczegół zdradza prawdę
  6. Nie mieści się w głowie, co właśnie zrobił Andrzej Duda. Tysiące Polaków nigdy mu nie zapomną

Źródło: Super-Express

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News