Mięso na rosół wrzuca się do zimnej czy gorącej wody? Prawidłowa odpowiedź jest tylko jedna, pomyłka niszczy cały smak zupy

Mięso na rosół wrzuca się do zimnej czy gorącej wody? Prawidłowa odpowiedź jest tylko jedna, pomyłka niszczy cały smak zupy Źródło: Wikimedia Commons MOs810 CC BY-SA 4.0

Rosół to jedna z ulubionych zup Polaków, nie jest jednak łatwo przygotować aromatyczny bulion. Jeśli popełnimy jeden błąd, mozemy zupełnie popsuć smak dania.

Rosół znany jest niemal na całym globie, a gospodynie z całego świata mają swoje sprawdzone sposoby, jak przygotować pyszny bulion z warzyw i mięsa. Jest jednak jedna uniwersalna zasada, która sprawi, że wywar będzie miał wyjątkowy smak. Warto ją znać, by nie popsuć swojego dania.

Rosół to jedna z ulubionych zup Polaków

Bulion z warzyw i mięsa przygotowują kucharze na całym świecie, ale każdy region ma inny przepis na tę wyjątkowo aromatyczną zupę. Różnią się one ilością i rodzajem użytych warzyw, przyprawami oraz gatunkiem mięs, wykorzystanych do ugotowania wywaru. Wszyscy jednak zgadzają się z tym, że dobry rosół powinien mieć głęboki aromat i wyrazisty smak.

Przygotowując rosół, łatwo popełnić błędy, które spowodują, że zupa będzie wodnista i bez smaku. Warto znać podstawowe zasady procesu gotowania wywaru, by uniknąć wpadki podczas rodzinnego obiadu. Jedna ze spornych kwestii dotyczy tego, czy mięso wrzucać do zimnej wody czy do już gotującego się wywaru. Odpowiedź na to pytanie jest tylko jedna, a błędny wybór może zaważyć na smaku dania.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ 

Kiedy dodać mięso do rosołu?

Okazuje się, że mięso powinniśmy dodawać tylko do zimnej wody, wtedy powoli wypuści smak i nada zupie głębokiego aromatu. Jeśli natomiast wrzucimy je do gotującego się wywaru, wszystkie soku zostaną zamknięte w mięsie, a nasze danie wyjdzie wodniste i niesmaczne.

Dzisiaj grzeje: 1. Właśnie przekazano informacje o śmierci. Katarzyna Dowbor zrobiła co mogła, smutna wiadomość wprost z Polsatu

2. Czy mogę przyjmować gości? Czy mogę iść na cmentarz? Czy mogę pojechać na działkę? Kary do 30 tysięcy

Warto pamiętać, że najsmaczniejszy rosół, to ten, który gotowany jest przez wiele godzin na małym ogniu. Dzięki temu wydobędziemy z mięsa i warzyw cały smak i aromat. Dodatkowo, warto dorzucić jarzyny do garnka dopiero na późniejszym etapie gotowania, by zapobiec utracie wszystkich ich wartości odżywczych. Zupę przyprawiamy solą dopiero na sam koniec, by wydobyć z wywaru jeszcze bardziej esencjonalny smak.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Kraje, które wzorowo poradziły sobie z epidemią. Świat może się od nich wiele nauczyć
  2. Reprezentant Polski mógł zakończyć karierę jednego z polityków. Działacz błagał go o litość
  3. Lekarze przebadali osoby, które wyzdrowiały z koronawirusa. Doszli do strasznych wniosków, zniszczone płuca wcale nie są najgorsze
  4. Co łączyło Alicję Bachledę-Curuś i Jana Pawła II? Zdjęcia ujawniły całą prawdę, odbiera mowę
  5. Syn wyznał całą prawdę o śmierci rodziców na COVID-19. "Zmarli w odstępie kilku minut"
  6. Jasnowidz Jackowski ostrzegał. Do kamery powiedział co znajduje się w jedzeniu, które jemy prawie wszyscy

 

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News