Rosół na skrzydełkach robi się błyskawicznie, a smakuje wybornie. Prosty przepis na rozgrzewającą zupę

Rosół na skrzydełkach robi się błyskawicznie, a smakuje wybornie. Prosty przepis na rozgrzewającą zupę Źródło: unsplash.com/ Henrique Félix

Rosół to klasyczna polska zupa, uwielbiają go wszyscy. Co niedzielę znajduje się na wielu polskich stołach. Jest też nieodłącznym elementem wszystkich wielkich uroczystości: ślubów, komunii, chrztów itp. Najczęściej gotuje się go na kościach drobiowych.

Rosół to polski klasyk. Jest klarowny, pełen smaku i przepyszny. Zawsze rozgrzewa i jest niesamowicie łatwy w przygotowaniu, choć jest to dość długi proces. Żeby rosół smakował tak, jak powinien wybór mięsa oraz dobór warzyw musi współgrać. Najczęściej gotuje się go na kościach drobiowych, ale wystarczy jeden składnik, aby stał się o wiele smaczniejszy.

Rosół-najlepszy przepis 

Rozgrzewający i odżywczy rosół jest doskonałym wyborem na zimowe obiady. Polecamy przepis, w którym podczas gotowania  wykorzystuje skrzydełka z kurczaka, które później mogą posłużyć nam jako główna część drugiego dania. 

Rosół zyskał ogromną popularność w czasach PRL-u, była to bowiem jedna z najprostszych i najtańszych do ugotowania zup. 

Do przygotowania rosołu będziesz potrzebować:

  • 6 skrzydełek z kurczaka,
  • 1 dużą marchew,
  • kawałek selera,
  • 1 pietruszkę,
  • ½ pora,
  • 1 cebulę,
  • 1 kostkę rosołową (wołową i drobiową),
  • kilka gałązek zielonej pietruszki,
  • pieprz, sól, paprykę mieloną
  • makaron do rosołu. 

Wyjątkowy przepis, który warto wypróbować

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

1. Skrzydełka najpierw trzeba dokładnie umyć, włożyć do garnka, a następnie zalać wodą. Gotować przez kilka minut na małym ogniu, a następnie zebrać zbierającą się szumowinę.
2. Dodać warzywa: selera, pora i pietruszkę. Posolić według swoich preferencji.
3. Przypiec na patelni cebulę, wrzucić ją do garnka, dzięki temu rosół nabierze cudownego smaku.
4. Marchewkę pokroić na nieduże kawałki i dodać do zupy.
5. Dodać kostkę rosołową (drobiową lub wołową). Całość gotować na małym ogniu aż skrzydełka zmiękną. 
6. Usunąć z zupy rozgotowane warzywa i mięso. 
7. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę i  przyprawy.
8. Makaron ugotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju, dzięki temu nie będzie się sklejać. Makaron zalać rosołem. Zupa jest gotowa do spożycia. 

Dzisiaj grzeje: 1. Podejrzenie koronawirusa na pokładzie polskiego samolotu. Pasażerowie uwięzieni na pokładzie
2. Piorunujące informacje, prokurator zaczął postępowanie ws. Viki Gabor. Internauci drżą z obaw

Pozostałe mięso można wykorzystać do drugiej części obiadu. Wystarczy obtoczyć je w przyprawach, na przykład w przyprawie do kurczaka, w papryce lub w curry i podsmażyć na niedużym ogniu. Można także wrzucić je do piekarnika na kilkanaście minut, aż skórka się przypiecze. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Ujawnił druzgocące zdjęcia jedzenia z Biedronki. Widać co wycieka, potraktowali go strasznie
  2. Trzynastki już niebawem. Jest dokładna data wypłat
  3. Wszyscy obserwowali, jak walczył do samego końca. Niestety, nie żyje
  4. Genialny trik na czyszczenie piecyka z termoobiegiem bez szorowania. Będzie błyszczał jak nowy
  5. Zgwałcił 4-letnie siostry, ale nie to jest najgorsze. Zaraził je ciężką chorobą, rodzina jest zrozpaczona  

 

Źródło: WP

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News