Wyciekły prywatne dane ponad 2 milionów Polaków. Nałożono olbrzymią karę finansową

Wyciekły prywatne dane ponad 2 milionów Polaków. Nałożono olbrzymią karę finansową Źródło: Unsplash/ Christin Hume

RODO sprawia pierwsze problemy. Jak wynika z najnowszych informacji, nastąpił wyciek danych ogromnej liczby Polaków. Pojawiły się również gigantyczne kary finansowe.

RODO, czyli w potocznym języku ustawa o danych osobowych, weszła w życie w maju zeszłego roku. Firmy, pracodawcy oraz zwykli Polacy mieli czas, żeby przygotować się do wymogów w niej zamieszczonych. Wiadomo było, że wraz z jej wejściem w życie pojawią się kontrole. To było nieuniknione i każdy przetwarzający w jakikolwiek sposób dane osobowe był zobligowany do konkretnych działań.

W teorii cała sprawa związana z RODO była niezmiernie skomplikowana. Pojawiało się wiele informacji, co będzie trzeba przygotować przed wprowadzeniem ustawy. Teraz wychodzi na światło dzienne sprawa wycieku danych osobowych ponad 2 milionów ludzi.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ 

Kary związane z RODO

Za wyciek danych odpowiedzialna jest spółka Morele.net. W zeszłym roku poinformowali, że stali się ofiarą cyberataku. Osoba dopuszczająca się przestępstwa wykradła dane osobowe znajdujące się w bazie spółki. Sprawą od razu zainteresował się Urząd Ochrony Danych Osobowych.

UODO zaświadczyło, że spółka popełniła naruszenie ustawy RODO. Dane przechowywane przez spółkę nie były wystarczająco dobrze chronione i przez to stali się ofiarami przestępstwa. Niedostatecznie dobre środki ochrony technicznej ułatwiły pracę przestępców. 

Spółka Morele.net została ukarana za niedociągnięcia. Kara jest niezwykle wysoka, bo wynosi ponad 2,8 miliona złotych. Jest to najwyższa dotychczasowa kara nałożona przez UODO. Dotychczas pociągnięte do odpowiedzialności zostały trzy firmy w związku z niedokładnym wprowadzeniem ustawy RODO. Spółka Morele.net już złożyła odwołanie.

Dzisiaj grzeje: 1. Dramat polskiej piosenkarki. Jej kochanek popełnił samobójstwo, znaleziono go w wannie z workiem foliowym na głowie
2. W zaproszeniu weselnym napisali, że nie chcą prezentów tylko pieniądze. Ale kwota, jaką kazali każdemu włożyć do koperty powaliła wszystkich gości

Pierwsza kara nałożona przez UODO wynosiła 943 tysięcy, a druga 56 tysięcy złotych. Niewykluczone, że Urząd będzie dalej nakładał kary na firmy i kwota nałożona na Morele.net wkrótce wcale nie będzie już najwyższą.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Wielu klientów Lidla mogło zostać poważnie oszukanych
  2. Polski artysta choruje na raka. Ukrył przed wszystkimi poważną operację przeszczepu
  3. Ciasto na pierogi wg przepisu Magdy Gessler to niebo w gębie. Już zawsze będziecie z niego korzystać
  4. Nie wiedziała, że tego dnia w przedszkolu zamontowali kamery. Wystarczyło 30 min nagrywania i pilnie wezwano policję
  5. W telefonie chłopaka przeczytała SMS i jej świat się zawalił. Nagle w amoku zrobiła coś strasznego

źródło: TVN24 BiS

Następny artykuł