Domowe przetwory mogą być śmiertelnie niebezpieczne. Wystarczy jeden drobny błąd, by poważnie zaszkodzić całej rodzinie

Domowe przetwory mogą być śmiertelnie niebezpieczne. Wystarczy jeden drobny błąd, by poważnie zaszkodzić całej rodzinie Źródło: Unsplash/Bárbara Montavon

Przetwory przechowywane przez nas w słoikach mogą powodować śmiertelne zagrożenie dla naszego zdrowia. Dlatego trzeba zadbać o ich odpowiednie przygotowanie - jeden błąd może kosztować nas zdrowie.

Przetwory są niezwykle popularną formą przechowywania na dłużej jedzenia, którego nie jesteśmy w stanie zjeść przed zepsuciem się. Ponadto pozwalają się cieszyć smakiem letnich owoców, nawet w środku zimy. Dlatego też wiele osób decyduje się na robienie dżemów, owoców w syropie, czy ogórków kiszonych. Okazuje się, że mogą być one śmiertelnie niebezpieczne.

Przetwory mogą powodować poważne zagrożenie

Nieodpowiednio przygotowane przetwory mogą nam się zepsuć, w efekcie zajadając się później dobrami ze słoików, można nabawić się zatrucia pokarmowego. W wyjątkowo pechowych przypadkach istnieje ryzyko zarażenia się jadem kiełbasianym, co może być poważnym zagrożeniem nawet dla naszego życia.

Jad kiełbasiany to jedna z najsilniejszych trucizn na świecie. Produkuje bakterie zwane przetrwalnikami - nazwa pochodzi od tego, że mogą one żyć w wyjątkowo trudnych dla nich warunkach (nawet przy wysokich temperaturach). Wyjątkowo trudno się ich pozbyć ze słoików. W ostatnim roku wykryto od 20 do 40 zatruć, a większość z nich skończyła się śmiercią pacjentów.

Co zrobić, żeby uniknąć zatrucia przetworów groźnymi bakteriami

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Specjaliści zalecają, aby owoce i warzywa wkładane na przetwory nie były w żadne sposób "uszkodzone" - najlepiej, żeby pozostały w całości, bo utrudnia to rozwijanie się pleśni. Oczywiście ta zasada nie dotyczy dżemów. Okazuje się także, że trzeba wykonać cały "rytuał" aby odpowiednio wyparzyć słoiki.

Dzisiaj grzeje: 1. Oskarżano ją o to, że byłą królową mafii. Zabrała głos po śmierci Staraka
2. Lepiej, żeby Jolanta Kwaśniewska nigdy się o tym nie dowiedziała. Jej córka właśnie zaliczyła ogromną wpadkę

Przez pierwsze dwa dni trzeba słoiki wygotować przez godzinę, natomiast trzeciego - poddać je działaniu silnej temperatury przez 30 godzin. To powinno zabić bakterię. Nie da się tego procesu w żaden sposób przyśpieszyć. Później należy się upewnić, że produkty zostały szczelnie zamknięte i zawekowane.

Najlepsze newsy dnia:  

  1. Jesteś mamą lub tatą? Jeśli nie zdążysz do końca września, możesz stracić 1500 złotych
  2. Dziewczyna rzuciła liścik recepcjonistce. Gdy kobieta go przeczytała, w pośpiechu zawiadomiła policję
  3. "Mąż wydziela mi pieniądze, po 10 zł na dzień". Magda nie wie co dalej robić
  4. Nagranie ze ślubu 10-latki z dorosłym mężczyzną obiegło świat. Po jego obejrzeniu można być w szoku
  5. Mąż błagał Edytę, by pozwoliła się zbiorowo zgwałcić. W centrum miasta nie był w stanie obronić jej ani siebie

Źródło: Interia

Następny artykuł