Najlepsze przepisy wielkanocne Magdy Gessler i Ewy Wachowicz

Najlepsze przepisy wielkanocne Magdy Gessler i Ewy Wachowicz Źródło: pixabay.com/Emilia_Baczynska

Przepisy na Wielkanoc - co przygotować na wielkanocny stół i gdzie szukać sprawdzonych przepisów? Z pomocą przychodzą oczywiście książki kucharskie, zeszyty babć i mam, blogi, ale także polskie gwiazdy sceny kulinarnej, takie jak restauratorka Magda Gessler i Miss Polonia z 1992 roku, Ewa Wachowicz.

Przepisy na Wielkanoc - gdzie znaleźć niezawodne przepisy, które są sprawdzone, zasmakują naszej rodzinie i bliskim przyjaciołom, a przy okazji nie zajmą dużo czasu i pracy? Okres przedświąteczny, również ten przed Wielkanocą, to szalony czas przygotowań - wiosenne porządki, sprzątanie w ogrodzie, a do tego przeczenie ciast i pieczywa oraz gotowanie potraw, które mają trafić na niedzielny stół. Nadmiar obowiązków może przyprawić o zawroty głowy.

Przepisy wielkanocne Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz to polska dziennikarka telewizyjna. W 1992 roku zdobyła tytuł Miss Polonia. Od 2007 roku prowadzi autorski program kulinarny Ewa gotuje, emitowany w Polsacie. To właśnie tam dzieli się przepisami na sprawdzone potrawy, również takie, które mogą znaleźć się na waszym świątecznym stole. Na jej stronie internetowej dostępne są wszystkie przepisy, które pokazane były w programie, nie tylko w formie tekstu, ale również wideo. A to wielkie ułatwienie, móc za kimś podążać, szczególnie kiedy się jest początkującym kucharzem - sam przepis może nie wystarczyć.

Wśród potraw możemy znaleźć przepisy na dania główne, na przykład na tradycyjny żurek, pieczony schab, czy kaczkę oraz dodatki, różnego rodzaju sałatki i jajka w kilku odsłonach. Nie zabrakło również słodkości - baby, mazurka, czy makowca. Oto jeden z takich przepisów.

Składniki na babkę cud:

  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżeczki dżemu
  • 1 szczypta soli
  • pół cytryny
  • cukier puder

Masło utrzeć z cukrem. Żółtka oddzielić od białek i stopniowo wmieszać do utartego masła. Następnie dodać mąkę, sodę, mleko, kakao, cynamon i dżem. Na samym końcu delikatnie połączyć z pianą ubitą z białek ze szczyptą soli.
Piec przez około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu pokryć lukrem zrobionym z soku z cytryny utartym z cukrem pudrem.

Przepisy na wielkanocny obiad Magdy Gessler

Również restauratorka Magda Gessler zdradziła kilka przepisów na popisowe dania podczas świąt Wielkiejnocy. Znana z Kuchennych Rewolucji i MasterChefa, zaskarbiła sobie sympatię milionów widzów. Gwiazda uchyliła rąbka tajemnicy i podała przepis między innymi na domowy pasztet. Przedstawiamy go i my:

Składniki:

  • 300 g podgardla wieprzowego
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 300 g wątróbki wieprzowej
  • 500 g wołowiny
  • 100 g grzybów suszonych
  •  2 cebule
  • 5 jajek
  • 500 ml mleka
  •  2 czerstwe bułki
  • 100 g smalcu
  • ziele angielskie, jałowiec, liść laurowy, gałka muszkatołowa, sól i pieprz (do smaku) 

Mięso, oprócz wątróbki, należy obsmażyć na smalcu na silnym ogniu. Przełożyć do rondla i zalać wodą, tak, aby mięso było przykryte. Dodać namoczone wcześniej grzyby, kilka ziaren ziela, jałowca oraz kilka listków laurowych. Udusić mięso, aż będzie bardzo miękkie, prawie rozpadające się i dodać wątróbkę i gotować wszystko przez około 15 minut. Bułki namoczyć w mleku. Mięsa, grzyby i bułkę przepuścić trzy razy przez maszynkę do mielenia mięsa, za ostatnim razem użyć sitka o mniejszych otworach. Do masy dodać jajka i starannie wyrobić. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku. Następnie napełnić foremki i piec przez 90 minut w temperaturze 160 stopni. 

Potrawy wielkanocne - przepisy Joli lepsze od tych od babci?

Tradycyjnymi i sprawdzonymi przepisami na potrawy, które zdecydowanie możemy porównać do dobrze nam znanych smaków babć, dzieli się Jola na swoim blogu. Jej stronę na Facebooku polubiło ponad pół miliona internautów, przecież ci wszyscy ludzie nie mogą się mylić. Jednym z przepisów, które królują na jej stronie internetowej, jest ten na żurek, pod różnymi postaciami, opisuje ona również jak przygotować zakwas na żur, czy chrzan samodzielnie.

Przepisy na fit Wielkanoc

W dzisiejszych czasach większość osób albo jest na jakiejś diecie, albo jest uczulonych na dane produkty, albo ma na nie nietolerancję żołądkową. Z myślą o nich powstają nieco odchudzone wersje potraw wielkanocnych, pozbawione tuczących składników. Święta to przecież idealny czas na przybranie dodatkowych kilogramów, jeśli chcesz tego uniknąć, zdecydowanie przyjrzyj się fit przepisom, które są równie smaczne, jak te tradycyjne. 

Jednym z przepisów, które można przystosować do naszych potrzeb, jest wspomniany już wcześniej pasztet. Można go przygotować w wersji mniej tuczącej i bezmięsnej, na przykład z soczewicy z dodatkiem marchewki. Będzie równie pyszny. Kolejnymi potrawami, które można odchudzić, są sałatki z majonezem. Ten tłusty produkt można zastąpić jogurtem naturalnym. Jednak przede wszystkim w czasie Wielkanocy powinniśmy uważać na słodycze, to one tuczą najbardziej.

  1. Co powinno być w koszyku wielkanocnym? Symbolika święconki
  2. Z czego zrobić koszyczek wielkanocny DIY? Mamy świetny pomysł
  3. Wielkanoc 2019: data. Kiedy święta wielkanocne w tym roku?
  4. Pisanki wielkanocne - wszystkie pomysły i wzory w jednym miejscu
  5. Kiedy jest Niedziela Palmowa 2019? Data, zwyczaje, tradycje
  6. Jak pomalować pisanki na Wielkanoc? Sposobów jest mnóstwo!
Następny artykuł