Nikt nie będzie w stanie oprzeć się rewelacyjnym faworkom bez smażenia. Prosty przepis, który zachwyci domowników

Nikt nie będzie w stanie oprzeć się rewelacyjnym faworkom bez smażenia. Prosty przepis, który zachwyci domowników Źródło: Wikipedia / Blazej Pieczynski

Przepisy na faworki mogą się bardzo różnić, jednak zwykle łączy je to, że ciastka ostatecznie smażymy na głębokim tłuszczu. Ten przepis jest jednak wyjątkowy.

Przepisy na faworki mogą się różnić, ale zawsze kończą się smażeniem ciastek na oleju. Jednak ten przepis pozwoli cieszyć się pysznym deserem, bez udziału gorącego tłuszczu. Rewelacyjny sposób zachwyci nie tylko tych dbających o linię, ale również szukających nowych rozwiązań dla tradycyjnych dań.

Przepisy na faworki mogą być różne

Faworki to jedne z ulubionych deserów Polaków, a każda gospodyni domowa ma na nie swój sposób. W tradycyjnym przepisie ciastka są na koniec smażone w głębokim tłuszczu, dzięki czemu zyskują niesamowitą chrupkość, piękny kolor i niezwykły smak. Jednak ostatnio serca internautów podbija przepis, który pozwala przyrządzić faworki bez smażenia. Ten sposób pozwoli odchudzić tradycyjny deser, dlatego będzie wspaniałą alternatywą dla tych, którzy dbają o linię. Wystarczy gotowe ciastka upiec w piekarniku.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
  • 2 jajka
  • 25 g roztopionego masła
  • 20 g cukru pudru
  • 3 łyżki rumu lub innego alkoholu (można go pominąć)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Cukier puder do dekoracji

Najpierw doprowadź masło do roztopienia i odstaw do ostygnięcia. Następnie do dużej miski wsyp mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Później dodaj jajka i opcjonalnie rum i wymieszaj wszystko dokładnie łyżką. Do masy wlej ostudzone masło i ponownie połącz dokładnie wszystkie składniki za pomocą łyżki. Następnie przełóż masę na blat i wyrabiaj ręką przez kilka minut na gładkie i elastyczne ciasto. Kiedy uzyskasz pożądany efekt zawiń je w folie i odłóż na 30 minut, by "odpoczęło".

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Pieczone faworki na pewno zaskoczą domowników 

Po tym czasie odwiń masę z folii i podziel na części, tak, aby było Ci łatwo ją rozwałkować. Nieużywane części ponownie zawijaj w folię, by zapobiec wysuszaniu się ciasta. Ponownie, przez chwile wyrabiaj ciasto, a następnie rozwałkuj na blacie podsypanym mąką na około 2 milimetry grubości i podziel na cienkie, około 2 centymetrowe paseczki. Każdy paseczek natnij na środku i wywiń jeden koniec przez powstały otwór.

Dzisiaj grzeje: 1. Wszyscy byliśmy oszukiwani? Wyciekły tragiczne dane dotyczące śmiertelności koronawirusa
2. Wszyscy mieli nadzieję, że finał będzie szczęśliwy. Niestety, nie żyje Artur Kuczera

Tak przygotowane faworki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz ciastka przez kilkanaście minut, do zarumienienia. Po wyjęciu i ostudzeniu faworków, posyp je obficie cukrem pudrem.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Rewolucyjny przepis na chleb w jajku lepszy niż pizza. Robi się w 3 minuty, dlaczego wcześniej nikt go polecał?
  2. Tylko w styczniu było prawie 400 kontroli. Grozi grzywna nawet na 5 tysięcy zł
  3. Przyznali się do oszustwa w Królowych życia. Widzowie będą wściekli
  4. Harry już dłużej nie mógł ukrywać prawdy. Powiedział, co stało się na sekundy przed śmiercią Diany, oburzające
  5. Gotujesz rosół drobiowy? Najlepsi szefowie kuchni dodają jeden składnik, który gwarantuje niepowtarzalny smak

źródło: Uwaga Babcia Gotuje

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News