Andruty z masą czekoladową są hitowym przysmakiem PRL-u. Dzięki temu przepisowi będą smakować jak za dawnych lat

Andruty z masą czekoladową są hitowym przysmakiem PRL-u. Dzięki temu przepisowi będą smakować jak za dawnych lat Źródło: youtube.com/magnes tv

PRL rządził się swoimi prawami, ale ambitne panie domu zawsze znajdywały sposób na to, aby wyczarować coś słodkiego. Jedną z takich rzeczy były między innymi andruty. Robi się je szybko, bez dużego nakładu pieniędzy i czasu.

W czasach PRL był to deser, na którego myśl ślinka sama już ciekła. Teraz możemy cofnąć się do tamtych czasów i sami wykonać masę, której smak jest nie do podrobienia. Przepis zawiera krótką listę składników i jest banalny.

Jak wykonać kultowe andruty z czekoladą z czasów PRL?

Osoby, które nie dysponują wolnym czasem, mogą wykonać andruty z masą czekoladową lub kajmakową wykonać błyskawicznie - kupując jedynie wafle i gotową masę. Jednak to nie to samo. Wafle są znacznie pyszniejsze, kiedy zostaną przełożone masą, którą wykonamy sami. Należy jedynie zaopatrzyć się w składniki, które gościły w kuchni w czasach PRL.

Oto lista składników potrzebna do wykonania andrutów z masą, zwanych czasem pishingerami. Ich historia sięga bowiem końca XIX wieku - wymyślił je wiedeński cukiernik o nazwisku Pishinger. Lista zakupów przypomina składniki do innego kultowego deseru, czyli do bloku czekoladowego. Smak będzie nieziemski.

  • kostka masła
  • szklanka drobnego cukru
  • 5 łyżek kakao
  • szklanka drobnego mleka w proszku
  • opakowanie wafli

Jak wykonać masę - krok po kroku

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Aby wykonać masę, należy masło wraz z cukrem i kakaem wrzucić do garnka, który powinien być podgrzewany na małym ogniu. Nie możemy dopuścić do tego, aby cokolwiek się przypaliło. Składniki obserwujemy i kiedy zaczną wrzeć, gotujemy je do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści, kryształki nie powinny być widoczne ani wyczuwalne pod łyżką. Następnie do gorącej jeszcze masy dodajemy mleko w proszku i dokładnie miksujemy.

Dzisiaj grzeje: 1. Z ostatniej chwili. Nie żyje legendarna aktorka, Polacy ją kochali
2. Nie żyje wokalistka Alibabek. Długo walczyła z guzem mózgu

Wyciągamy wafle z opakowania i smarujemy jeszcze lekko ciepłym kremem. Jeśli masa przygotowana do smarowania jest zbyt gęsta, możemy jeszcze ją podgrzać, a jeśli się rozwarstwiła, miksujemy po raz kolejny. Przekładaniec przykrywamy ścierką, odstawiamy na bok do wystygnięcia i "przegryzienia warstw". Nie zapominamy, aby położyć na wierzch coś ciężkiego, co scali andruty.

Najlepsze newsy dnia:

  1. 9-latka zmarła przez powszechną chorobę. Nie wolno jej lekceważyć
  2. Mistrz świata w skokach narciarskich wraca do startów. Zobaczymy go już w Rasnovie
  3. Zrobiono je tuż przed śmiercią. Do sieci wyciekło ostatnie zdjęcie ukochanej księcia Harry'ego z przeszłości
  4. Kultowy aktor Polsatu i TVN potrzebował pilnej operacji. Bardzo smutna informacja dla wszystkich fanów
  5. Alarm rozszerzony na całą Polskę. Zagrożenie zdrowia i życia
  6. Jutro pod żadnym pozorem nie kupuj pączków. Ujawniono druzgocące informacje przed tłustym czwartkiem

Źródło: Wirtualna Polska

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News