Hitowy przysmak PRL-u w wielkanocnej odsłonie. Prosty przepis na niebo w gębie jak z dawnych lat

Hitowy przysmak PRL-u w wielkanocnej odsłonie. Prosty przepis na niebo w gębie jak z dawnych lat Źródło: Smaker.pl Erjot

To danie to był prawdziwy przysmak PRL-u. Prosty przepis na wersję wielkanocną tego dania, dzięki niemu, można w ekspresowym tempie przypomnieć sobie dawne czasy.

Galareta była istotnym składnikiem wielu dań w PRL. Robiono w niej rybę, warzywa czy też mięso, o ile oczywiście akurat mieliśmy do takowych dostęp. Dzisiaj na szczęście problem dostępności produktów niemal nie istnieje, a my możemy cieszyć się smakami z dzieciństwa.

Banalny przepis na klasyczny przysmak PRL

Do przygotowania wielkanocnej galarety będziemy potrzebowali sześciu jajek, 250 gramów szynki gotowanej lub konserwowej, czerwoną paprykę, 6 łyżek groszku konserwowego, 20 marynowanych pieczarek, gotową marchewkę, 4 szklanki buliony oraz 3 czubate łyżki żelatyny.

Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Po ich przygotowaniu studzimy je do ostygnięcia, zalewając garnek zimną wodą z kranu. Następnie jeszcze w skorupce, kroimy je ostrożnie na pół, a potem łyżką wyjmujemy ze skorupek.

W kolejnym kroku gotujemy marchew, później kroimy ją w kostkę. Tak samo kroimy szynkę i paprykę, groszek i pieczarki z puszki odsączamy, grzyby siekamy na mniejsze kawałki. Bulion może być po rosole lub z kostki. Następnie mieszamy i odstawiamy.

Ostatni etap przygotowania słynnego dania wielkanocnego

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Do salaterki układamy na samym dnie połówki jajek, układając je żółtkiem do dołu. Później dolewamy kilka łyżek wywaru z żelatyną. Następnie wszystkie  nasze zmieszanie składniki: szynkę, paprykę, pieczarki, marchewkę i groszek wsypujemy do naczynia i wlewamy bulion.

Dzisiaj grzeje: 1. Już nie ma złudzeń. Łukasz Szumowski i szef KPRM zabrali głos w sprawie Wielkanocy
2. Media dotarły do sąsiadów Szumowskiego. Na jaw wyszła cała prawda na temat Ministra Zdrowia

Kilka razy potrząsamy miską, a potem dolewamy jeszcze więcej bulionu z żelatyną, aż przykryjemy wszystkie składniki. Kolejnym krokiem jest odstawienie salaterki do lodówki, aby galareta stężała. Gdy tak się stanie, podajemy galaretę na talerzu, jajka możemy przyozdobić majonezem albo sosem chrzanowym.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Objawy świadczące o chorobie tarczycy. Nigdy ich nie lekceważ
  2. Zmarła znana polska dziennikarka sportowa. Odeszła w młodym wieku, jej głos znały tysiące 
  3. Goście ślubni otworzyli zaproszenia i stanęli jak wryci. Nigdy nie widzieli większej żenady, zdjęcie tylko dla odważnych
  4. Spełnił się najczarniejszy scenariusz. Wielu Polaków do końca trzymało za nią kciuki, 2-letnia Anielka zmarła po heroicznej walce
  5. Kot z ludzką twarzą? Ludzie nie mogli uwierzyć, gdy go zobaczyli
  6. Ważne dla wszystkich. Jutro Lidl, Biedronka, Dino, Żabka i Kaufland będą pracować inaczej niż zwykle

Źródło: Smaker

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News