Przepyszny dodatek do obiadu, lepszy niż zwykłe ziemniaki. Zachwyci nawet teściową, niebo w gębie

Przepyszny dodatek do obiadu, lepszy niż zwykłe ziemniaki. Zachwyci nawet teściową, niebo w gębie Źródło: Pixabay.com congerdesign

Pomysł na obiad - ziemniaki w nowej odsłonie na pewno zaskoczą wszystkich domowników. Prosty i szybki w przygotowaniu dodatek do posiłku z powodzeniem zastąpi zwyczajnie ugotowane ziemniaki, które na pewno zdążyły się już znudzić wielu osobom.

To niebanalny pomysł na obiad, który sprawi, że wszyscy domownicy będą zaskoczeni. Wystarczy chwila pracy, by zastąpić nudne, gotowane ziemniaki ciekawym i pysznym dodatkiem do obiadu. To prosty i tani sposób, by odmienić nasze domowe posiłki.

Pomysł na obiad - wyjątkowy dodatek

Wystarczy chwila, by gotowane ziemniaki, które stanowią najpopularniejszy w polskich domach dodatek do mięsa, zamienić w zaskakujący i pyszny element obiadu. Przygotowanie kopytek jest proste, a dodatek gotowanego selera sprawi, że nadamy im ciekawego smaku.

Składniki:

  • 150 g boczku
  • 1 jajko
  • 1/2 małego selera
  • 1 kg ziemniaków
  • olej
  • sól, pieprz
  • 200 g mąki pszennej.

Na początku obierz, umyj i pokrój ziemniaki, a następnie ugotuj je w lekko osolonej wodzie do miękkości. W tym samym czasie w osobnym garnku ugotuj seler. Warzywa odcedź i zostaw do wystudzenia.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Ten prosty pomysł na obiad na pewno zaskoczy domowników

Ostudzone warzywa wrzuć do dużej miski i starannie rozgnieć. Dodaj mąkę, jajko, łyżeczkę soli oraz pieprz i wszystko dokładnie wymieszaj, aż składniki połączą się i utworzą ciasto. Przez chwilę wyrabiaj masę, po czym wyjmij ją na wcześniej podsypany mąka blat lub stolnicę.

Dzisiaj grzeje: 1. Szczyt epidemii już za nami? Jest oficjalne stanowisko ministra zdrowia
2. Pamiętacie Jolę z ”Rancza”? Przeszła spektakularną metamorfozę, mamy zdjęcia

Z ciasta uformuj cienkie wałeczki, a następnie pokrój je na małe, około 2 cm kawałki. W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i oleju. Do  wrzącej wody wrzucaj partiami przygotowane kopytka i gotuj przez około 2-3 minuty, aż zaczną wypływać na powierzchnię. Boczek pokrój w drobną kostkę i przesmaż na patelni z dodatkiem oleju, aż powstaną chrupiące skwarki. Gotowe kopytka podawaj ze skwarkami jako dodatek do mięsa. Możesz posypać je dodatkowo posiekaną pietruszką lub koperkiem.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Wstrząsające historie kobiet, które zmagają się z migreną. "Bałam się, że nie przeżyję i mój organizm nie wytrzyma takiego bólu"
  2. 22 letnia piękna gwiazda nie żyje. Tuż przed swoją śmiercią zostawiła wiadomość, która wzbudza ciarki
  3. Martyna Gliwińska wyjawiła, co się dzieje za zamkniętymi drzwiami Bieniuków. Oliwia nie ma lekko
  4. Myślicie o wyjeździe na wakacje? Możecie się zdziwić, wszystkie doniesienia są jednoznaczne
  5. Fatalny koniec imprezy, nie żyje 7 osób, przeżył gospodarz. Wyjątkowo przykre informacje napłynęły z zza granicy
  6. 1 łyżeczka miodu przed snem pomaga nawet w zaawansowanych przypadkach. 6 powodów, by zjeść miód przed pójściem spać

źródło: Interia

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News