To co smaczne przeważnie jest tuczące albo – co gorsza -niezdrowe. Zupki chińskie w tym przypadku to prawdziwa bomba wybuchowa dla naszego żołądka. Zbyt częste spożywanie zupek chińskich może mieć tragiczne skutki dla naszego organizmu.

W 2011 roku na pewnej kobiecie przeprowadzono doświadczenie, które miało dowieść różnice w czasie trawienia tradycyjnego rosołu oraz zupki chińskiej. Wyniki okazały się szokujące.

W doświadczeniu, które przeprowadziło stowarzyszenie TEDx2011. Do żołądka Stefani Bardin wprowadzono kapsułki z kamerami, które miały monitorować proces trawienia. W pierwszej części doświadczenia żołądek musiał poradzić sobie ze strawieniem chińskiej zupki z makaronem, żelków i napoju izotonicznego, zaś w drugiej przeprowadzonej miesiąc później domowy rosół, herbatę z hibiskusa oraz żelki, ale te domowej roboty. Wyniki były

Żołądek Stefani radził sobie z zupką chińską aż dwie godziny, natomiast tradycyjny rosół kilkakrotnie szybciej.

Tragiczny skład zupek chińskich

Zupki oprócz tego, że nie mają żadnych wartości odżywczych, posiadają bardzo szkodliwe składniki. Makaron zawarty w opakowaniu składa się nie tylko z białej mąki, ale również bardzo szkodliwych trans tłuszczy, soli i cukrów. Do makaronu dodawane są również polepszacze smaku (glutaminian sodu), które silnie pobudzają układ nerwowy, może powodować migreny i zawroty głowy.

Tłuszcz w saszetce dołączony do zupki to tak naprawdę w dużej mierze tłuszcze trans. Mogą one sprzyjać wzrostowi masy ciała i tkanki tłuszczowej, mają wpływ na metabolizm tkanki tłuszczowej i mogą zmniejszać wrażliwość tkanek na insulinę. Ich duża ilość w diecie może prowadzić do wzrostu insulinooporności.

Oprócz tego konsumpcja zupek chińskich może powodować m.in. powstawanie trądziku, oraz zawiera wiele konserwantów, a jeden z nich jest pozyskiwany z przetwarzania ropy naftowej (TBHQ), który w większym stężeniu jest trujący.

Źródło: bliss.natemat.pl

Nie chcesz mieć raka? Nie jedz TYCH rzeczy!

Uwierzysz, że to ta sama osoba?! Ci ludzie schudli NAPRAWDĘ DUŻO

...

Zobacz również