Przepyszne placki ziemniaczane cieńsze od naleśników. Niecodzienny składnik daje im niezapomniany smak

Przepyszne placki ziemniaczane cieńsze od naleśników. Niecodzienny składnik daje im niezapomniany smak Źródło: youtube/VideoKuchnia.pl

Placki ziemniaczane mogą zastąpić ciasto na naleśniki, jeśli zrobimy je z odpowiednich składników. Ich przyrządzenie wcale nie jest trudne, a niecodzienny składnik nada im niesamowity smak.

Placki ziemniaczane są bardzo łatwe do przygotowania, a mogą być wyjątkowo oryginalnym zamiennikiem tradycyjnych naleśników. Można wypełnić je farszem, dzięki czemu niedużym nakładem pracy, stworzymy ciekawy obiad. Wystarczy dodać jeden składnik, aby kompletnie odmienić tradycyjny, znany wszystkim smak placków.

Placki ziemniaczane zamiast naleśników? Przepis jest banalnie prosty

Najpierw musimy zaopatrzyć się w składniki z listy. Będziemy potrzebować od 4 do 5 ziemniaków, 200-300 gramów mąki pszennej, 3 jajka, 5 łyżek oleju słonecznikowego, 250-300 mililitrów mleka, 1 łyżka cukru, 3-4 ząbki czosnku, oraz sól. Co więcej, aby nadać plackom ciekawy smak, powinniśmy zaopatrzyć się w zioła.

Zaczynamy od obrania i pokrojenia ziemniaków, każdy z nich kroimy na cztery kawałki. Później wrzucamy je do rondla, zalewamy wodą, solimy i gotujemy, aż będą miękkie. Później odstawiamy garnek z ziemniakami i wodą, aż przestygną. Kolejnym krokiem jest zmielenie mikserem całej zawartości garnka (razem z wodą), aż do uzyskania masy o konsystencji papki.

Smażenie placków ułatwi nam odpowiednia patelnia

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Teraz pora na przygotowanie ciasta. Przeciskamy przez praskę obrany czosnek i dorzucamy do masy na ciasto. Dodajemy mleko, jajka oraz wodę i dokładnie mieszamy. Potem dodajemy olej roślinny i jedną łyżeczkę soli. Mieszamy składniki ponownie, a później odstawiamy ciasto na około 30 minut.

>>Zobacz Zestaw patelni MPM Smile Satin Black w Empiku w przystępnej cenie<<

Następnie trzeba przygotować patelnię. Świetnie do tego sprawdzi się patelnia z zestawu MPM Satin Black, dostępna w Empiku za przystępną cenę. Dzięki specjalnej powłoce, placki nie będą przywierać nam do powierzchni. Naczynie kuchenne, na którym rozlaliśmy wcześniej trochę oleju roślinnego, rozgrzewamy, a później smażymy naleśniki, dodając do nieutrwalonego jeszcze ciasta nasze ulubione zioła - to ich dobór nada niesamowitego smaku. Szczególnie polecane są zioła prowansalskie zmieszane z oregano oraz ostrą papryką w proporcjach zależnych od gustu autora. Taka mieszanka gwarantuje, że tradycyjne danie zyska całkiem nowe oblicze. 

Dzisiaj grzeje: 1. Zmarła samotna i zapomniana. Była uwielbianą pogodynką TVP
2. Zatrważające informacje z polskiego miasta. Autobus pełen pasażerów stanął w płomieniach, zdjęcia budzą grozę

Niezwykle cienkie placki ziemniaczane, trzeba ostrożnie przerzucać, bo są bardziej kruche od "zwyczajnych" naleśników. Gdy już nasmażyliśmy ich odpowiednią ilość, możemy zacząć zawijać w nie farsz, lub podać je bez dodatków. Jako nadzienie świetnie sprawdzą się wszelkiego rodzaju warzywa, mięso czy grzyby.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Skomentowały zwycięstwo Gabor i wybuchła nieoczekiwana awantura. Według wielu skompromitowały Polskę na Eurowizji dla dorosłych
  2. W sieci pojawiło się wyjątkowe zdjęcie Grażyny Torbickiej. Uwagę wszystkich zwrócił jej brzuszek, fani są zachwyceni
  3. Mężczyzna włamał się do domu 82-latki. Załatwiła go tak, że w ciężkim stanie trafił do szpitala
  4. Biedronka: nagranie nastoletnich złodziei podbija sieć
  5. Biedronka szykuje we wtorek prawdziwy hit. Zakupy zrobisz o 23%

Źródło: Przy Garach PL

Następny artykuł