Placki ziemniaczane odchodzą do lamusa, teraz hitem są zdrowsze i smaczniejsze warianty. Panie domu je uwielbiają

Placki ziemniaczane odchodzą do lamusa, teraz hitem są zdrowsze i smaczniejsze warianty. Panie domu je uwielbiają Źródło: youtube.com e-PrzepisyKulinarne

Placki ziemniaczane odchodzą w zapomnienie. Teraz w kuchni królują zupełnie inne, jeszcze zdrowsze i smaczniejsze placuszki.

Placki ziemniaczane przez lata były największym hitem w polskiej kuchni. Proste w przygotowaniu, chrupkie z zewnątrz i mięciutkie w środku - nie w sposób im się oprzeć. A co jeśli powiemy wam, że tradycyjne placki mogą być jeszcze pyszniejsze, a przede wszystkim zdrowsze? Wystarczy jedna mała zmiana. Klasyczne ziemniaczane to już przeszłość, koniecznie musicie spróbować nowej wersji. 

Placki ziemniaczane odchodzą do lamusa. Nowa, zdrowsza wersja to absolutny hit 

Jeżeli spodziewałeś się, że w zamian za klasyczne placki ziemniaczane przedstawimy ci przepis na placki z jabłkiem lub marchewką byłeś w ogromnym błędzie. Teraz masz okazję poznać absolutnie najlepszą recepturę na błyskawiczne placuszki z cukinii. Są jednocześnie delikatne i kruche, pełne smaku i jednym słowem po prostu obłędnie pyszne. Co więcej, jest to nieco zdrowsza wersja, niż klasyczne ziemniaczane, dlatego doskonale sprawdzą się u osób na diecie. 

Lista składników na placki z cukinii:

  • średniej wielkości cukinia,
  • 2 jajka,
  • 6 łyżek mąki,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • pół pęczka koperku,
  • mała cebula,
  • sól, pieprz,
  • opcjonalnie natka pietruszki

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ 

Bajecznie proste w przygotowaniu 

Zdziwisz się, gdy zobaczysz, jak proste i szybkie jest przygotowanie placuszków z cukinii. Zacznij od umycia i starcia cukinii na najgrubszych oczkach tarki. Posól i odstaw na ok. 15 minut, by puściła sok z gorzkawym posmakiem oraz zrobiła się miękka. W międzyczasie obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. Posiekaj również umyty koperek. Wróć do cukinii, którą należy dokładnie odcisnąć z wody. Powinna być niemal sucha. Włóż ją z powrotem do miski, dodaj cebulę, koperek, wbij jajka oraz jogurt naturalny i dokładnie wymieszaj. 

Dzisiaj grzeje: 1. Koronawirus w Polsce: potwierdzono nowe przypadki. Ministerstwo Zdrowia informuje o lawinowym wzroście

2. Lekarz podał, kiedy nastąpi szczyt zachorowań na koronawirusa. Jest gorzej, niż wszyscy podejrzewali

Całość dopraw solą oraz pieprzem, Kolejny krok to dodanie mąki. Na początku dorzucaj stopniowo i sprawdzaj, czy masa wymaga większej ilości. Niewykluczone, że wystarczą ci np. 3 łyżki, a także, że 6 to będzie zdecydowanie za mało. Ugniatając dłonią masę musisz obserwować, czy jest ona na tyle zbita, byś mógł uformować z niej placuszki. Jeżeli ten krok masz już za sobą pozostało ci tylko smażenie. Na patelni rozgrzej tłuszcz, a następnie , przy pomocy łyżki, formuj placuszki - pamiętaj, że muszą być zbite. Smaż na średnim ogniu przez kilka minut z obu stron, aż będą rumiane. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Kto najczęściej choruje przez koronawirusa? Opublikowano najnowszy raport
  2. Hertha Berlin podała wyniki testów na wirusa. Co z Krzysztofem Piątkiem?
  3. Przyciągał tłumy Polaków, wszyscy go uwielbiali. Niestety, nie żyje
  4. Musieli zabrać chorą Polkę z powodu koronawirusa. Gdy wychodziła z domu wypowiedziała zdanie, które ratownicy zapamiętają do końca życia
  5. Nie mieści się w głowie, ojciec robił Damiankowi nieludzkie rzeczy. Najgorsze jest jednak zachowanie matki
  6. Bada od 40 lat koronawirusy, wyciekł jego prywatny list. Twierdzi, że wie czym niwelować wirusa

Źródło: styl

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News