Prostsze niż placki ziemniaczane i o wiele pyszniejsze, wręcz obłędne. Receptura góralska jest cudowna

Prostsze niż placki ziemniaczane i o wiele pyszniejsze, wręcz obłędne. Receptura góralska jest cudowna Źródło: youtube.com/SmakowiteDania

Placki ziemniaczane są uznawane przez niektórych jako danie czasochłonne i wymagające sporo pracy. Z pomocą przychodzi tradycyjna góralska receptura - placki według przepisu przekazywanego z pokolenia na pokolenie są obłędne.

Placki ziemniaczane szybko znikają ze stołu, ale moskole znikną jeszcze szybciej. Góralskie placki można robić na wiele sposobów z nieograniczoną ilością dodatków - to świetny sposób na syty obiad.

Placki ziemniaczane szybko odejdą w zapomnienie po spróbowaniu moskoli

Choć placki ziemniaczane można przygotować na dziesiątki sposobów z niezliczoną ilością dodatków, to po usmażeniu moskoli szybko odejdą w zapomnienie. Moskole nazywane są góralskimi plackami ziemniaczanymi i tradycyjnie powinno piec je się na rozgrzanym palenisku lub żeliwnej płycie. Sposób przyrządzenia jest taki sam, jednak co region, to inna lista składników.

Znane są moskole robione na drożdżach, z sodą, z maślanką, jajkiem, proszkiem do pieczenia. Tradycyjny przepis nie przewiduje używania "spulchniaczy". Gotowe placki można podawać z czym tylko zechcemy - masłem, sosem, skwarkami, bryndzą lub twarożkiem. To niesamowicie proste danie, które każdy powinien znać.

W jaki sposób zrobić idealne moskole? Przepis

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Składniki potrzebne do przygotowania moskoli są łatwo dostępne - zapewne większość osób ma je od ręki w swojej kuchni. Potrzebujemy:

- 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę mącznej odmiany ziemniaków: np. Mila lub Bryza
- 1-1,5 szklanki mąki pszennej w wersji glutenowej. Osoby unikające glutenu niech naszykują 1 szklankę mąki z ciecierzycy lub owsianą, a do tego pół szklanki mąki ryżowej
- 1 jajko opcjonalnie (niektórzy w ogóle go nie stosują, warto wypróbować obie wersje)
- sól do przyprawienia
- do moskoli można również dodać przepuszczone przez praskę ząbki czosnku, ale warto zamiast niego zaserwować już na talerzu sos czosnkowy lub masełko

Dzisiaj grzeje: 1. Rozwiodła się z mężem, który bił ją i dzieci. 10 lat później dostaje list i zamiera
2. Media dotarły do informacji o stanie zdrowia Kaczyńskiego. Konieczna jest kolejna operacja

Przepis jest banalnie prosty i łatwy do zapamiętania, podobnie jak wykonanie. Ziemniaki należy ugotować w mundurkach, a kiedy przestygną, wystarczy przepuścić je przez praskę. Następnie dodajemy mąkę i ewentualnie jajko. Szybko mieszamy i ugniatamy całość. Na koniec wystarczy uformować placki o grubości 1,5-2 cm i usmażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu, na średnim gazie. Jeśli przywrą, nie ma powodu do zmartwień - szybko się odkleją. Przewracanie należy wykonać kilka razy. Ciepłe moskole podajemy z masłem lub sosem.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Maryla Rodowicz ma syna o nieziemskiej urodzie. Jego zdjęcie nie kłamie
  2. Najpierw umarło mu malutkie dziecko, potem zdradziła go żona. Marek Piekarczyk przeszedł przez piekło
  3. Do sieci trafiło powalające nagranie. Tak dorabiają sobie Sławomir z żoną, wielu uzna to za kompromitację
  4. Tadeusz Rydzyk zawstydził wiernego na oczach całego kościoła. "Prawda, że jeszcze ładny?"  
  5. Sieć w cieniu konkurencji. Biedronce rośnie trudny przeciwnik, z którym będzie mieć problemy

Źródło: Olga Smile

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News