Przepis na genialne placki ziemniaczane, które zasmakują każdemu. Sekretem są dwa dodatki

Przepis na genialne placki ziemniaczane, które zasmakują każdemu. Sekretem są dwa dodatki Źródło: Pixabay.com HolgersFotografie

Placki ziemniaczane w nowej odsłonie zasmakują nawet największym fanom tradycyjnej wersji tego popularnego dania. Dwa składniki sprawiają, że smakują niesamowicie.

Placki ziemniaczane w tej wersji zachwycą wielbicieli tradycyjnej wersji tego dania. Dodatek dwóch składników sprawia, że klasyczne placki zyskują zupełnie nowy smak. Potrawa przygotowana według tego przepisu zaskoczy wszystkich domowników, obiad będzie przepyszny.

Placki ziemniaczane w ciekawej odsłonie

Placki z ziemniaków są jednym z ulubionych dań Polaków. Prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna potrawa ma grono wielbicieli, jednak nawet najwięksi fani z czasem mogą znudzić się ich klasyczną wersją. Danie przygotowane według tego przepisu zaskoczy domowników. Wystarczy dodać do placków cukinię i mięso mielone, by szybko przygotować pyszny  i syty obiad.

Składniki:

  • 3-4 ziemniaki
  • 1 mała lub pół większej cukinii
  • 250 g mięsa mielonego, np. z indyka
  • 3 łyżki startego żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia.

Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Umyj cukinie i również ją zetrzyj. Mięso mielone podsmaż na niewielkiej ilości oleju, jak najbardziej rozdrabniając je na patelni. Dopraw je solą, pieprzem oraz majerankiem, a następnie dodaj do startych warzyw i dokładnie wymieszaj.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym zaskoczą smakoszy

Do masy dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, jajko, mąkę i ser żółty. Dopraw do smaku i ponownie porządnie wymieszaj wszystkie składniki, by masa stała się jednolita. Najlepiej zrobić to za pomocą ręki.

Dzisiaj grzeje: 1. Nie żyje wybitny polski dziennikarz, prawdziwa legenda. Tragiczne informacje obiegły media

2. Kiedy wrócimy do pracy? Biolog podał dwie możliwe daty

Z gotowej masy formuj na rozgrzanej patelni placki o grubości około 1 centymetra. Smaż 3-4 minuty z obu stron, aż staną się rumiane. Uważaj, by placuszki się nie spaliły. W razie konieczności obróć je kilka razy lub dopiecz w piekarniku. Gotowe placki możesz zaserwować z sosem tzatziki. Świetnie będą komponować się również z sosem pomidorowym lub czosnkowym.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Niepokojące dane GIS. Kto w Polsce najczęściej choruje na COVID-19?
  2. Nie żyje reprezentant Polski. Zagrał dla kadry 24 razy, ogromna strata
  3. Nagranie z awantury w Biedronce podbija sieć. Rzuciła się na kasjerkę z rękami, dantejskie sceny
  4. Od kwietnia pracownicy mogą stracić nawet połowę pensji. Chodzi o duże pieniądze, wszystko zgodnie z prawem
  5. Zdjęcie kolejki pod polskim sklepem przejdzie do historii. Najbardziej przerażająca jest rzecz, której nie widać
  6. Załamana kasjerka powiedziała całą prawdę o "godzinach dla seniorów". Nie mieści się w głowie

źródło: Beszamel

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News