Trik babć na najlepsze placki ziemniaczane. Będą chrupkie i puszyste, niebo w gębie

Trik babć na najlepsze placki ziemniaczane. Będą chrupkie i puszyste, niebo w gębie Źródło: .

Placki ziemniaczane to jedno z tych dań, które smakuje wyśmienicie zarówno na słodko, jak i na słono. Dziesiątki sosów i dodatków sprawiają, że za każdym razem smakują inaczej i równie smacznie. Jednak jak zrobić idealną "bazę", aby móc z nią dalej eksperymentować?

Placki ziemniaczane, o równych krawędziach, chrupkie, nieprzypalone, a jednocześnie dosmażone w środku to spore osiągnięcie dla początkującej gospodyni. Jednak nawet te doświadczone mają często problem z tym, jak usmażyć placek zarówno chrupki, jak i puszysty.

Jak sprawić, aby placki ziemniaczane były chrupkie i aromatyczne?

To popularne danie jedzone u babci zawsze kojarzą się z pulchnym, brązowym plackiem, o równych, chrupiących brzegach, zazwyczaj polanym śmietaną i posypanym cukrem. Niejednokrotnie sami chcieliśmy odwzorować tamto wspomnienie, aby kubki smakowe ponownie oszalały. Niestety, często nie udawało się uzyskać tej pożądanej chrupkości.

Trik tkwi w patelni i w oleju oczywiście. Przy robieniu placków najlepiej zaopatrzyć się w patelnię teflonową, i zanim wrzucimy na nią pierwszą łyżkę startych ziemniaków, należy ją porządnie rozgrzać. Niektóry smażą placki na zwykłym oleju rzepakowym - nie ma on wpływu na chrupkość brzegów, ale musi być naprawdę mocno rozgrzany. Idealnie nadaje się również olej z pestek winogron.

Ciemniejące ciasto nie należy do najpiękniejszych widoków

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Kiedy już usmażymy placki, nie chcemy aby szybko zmiękły. W tym celu nie układajmy na sobie piętrowo gotowych, usmażonych placków - ulatniająca się para sprawi, że mogą zamienić się w jedną wielką "ciapę". Najlepiej tuż po zdjęciu z patelni trzymać je w piekarniku.

Dzisiaj grzeje: 1. Nurek dokonał pod wodą niezwykłego odkrycia. Spojrzał przez okno i aż się zaczerwienił
2. 
Ogromny smutek i żałoba dla wszystkich Polaków. Niestety, nagła śmierć zabrała go przedwcześnie

Jakie jeszcze triki stosowały nasze babcie? Otóż wiele osób martwi się, że ciasto ciemnieje, a potem usmażone i zdjęte z patelni nie wygląda za apetycznie. Niektóre babcie ścierały jedną marchewkę na drobnych oczkach i dodawały do ciasta. Inne z kolei posypywały gotową starkowaną masę odrobiną mąki pszennej, przykrywały ścierką i zostawiały w ciemnym miejscu. Można też dodać odrobinę mleka.

Najlepsze newsy dnia:

  1. 20 produktów, które powoli uśmiercają cię każdego dnia. Lista ścina z nóg
  2. Złe wieści dla 40 tys. kierowców. Jeszcze w tym roku stracą prawo jazdy
  3. Nauczycielka molestowała uczniów i wszystko nagrywała. Niebywałe, do czego zmuszała dzieci
  4. Brzuch nastolatki ciągle rósł, ale nie przez tłuszcz ani ciążę. Nie mieści się w głowie, co lekarze z niej wyjęli
  5. Fani przecierają oczy ze zdumienia po najnowszym poście Agnieszki Woźniak-Starak. "Kocham"

Źródło: Wirtualna Polska

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News