Pierogi z tartymi ziemniakami wg sekretnego przepisu babci. Twoje podniebienie przeniesie się w innym wymiar

Pierogi z tartymi ziemniakami wg sekretnego przepisu babci. Twoje podniebienie przeniesie się w innym wymiar Źródło: pikio

Pierogi od lat królują na polskich stołach. Koniec listopada to idealny moment, aby nauczyć się przygotowywać to danie. Dzięki temu przepisowi możesz zaskoczyć rodzinę podczas świąt nie tylko umiejętnościami, ale również niebywałym smakiem tej potrawy.

Pierogi to danie, które nieodłącznie kojarzone jest ze świętami Bożego Narodzenia. Każda gospodyni powinna wiedzieć, jak je przygotowywać. Niestety, zrobienie pierogów nie jest takie łatwe. Wymaga odpowiedniego przepisu i cierpliwości. Dzięki temu przepisowi nauczysz się przygotowywać pierogi takie, jak u babci.

Pierogi zachwycą nawet najbardziej wymagających smakoszy

Ten domowy sposób nie tylko jest banalnie prosty, ale i wyjątkowo oryginalny. Pozwoli ci się przygotować do nauki lepienia pierogów, a ten przepis jest idealny, aby zaskoczyć podczas Bożego Narodzenia. Wtedy już nikt nie będzie tęsknił za klasycznymi, wigilijnymi pierogami.

Składniki na ciasto:

  • 1 żółtko
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 szklanki mąki
  • gorąca woda 100-150 ml
  • 2 jajka

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Składniki na farsz:

  • 2 cebule
  • 1 kg ziemniaków
  • przyprawy (pieprz, sól)
  • 50 g boczku wędzonego

Przygotowanie pierogów wcale nie jest trudne

Na początku musisz przygotować ziemniaki: musisz je obrać, a potem zetrzeć na drobnych oczkach. Następnie cebulę pokrój w kostkę, a boczek w cienkie paseczki. Boczek należy podsmażyć na patelni dla uzyskania lepszego smaku. Kiedy będzie rumiany, dodajemy do niego cebulę. Kiedy ta będzie złota, dodajemy do niej ziemniaki i smażymy 10 minut. Czekamy aż woda odparuje z farszu.

Dzisiaj grzeje: 1. Była legendą polskiej muzyki, zmarła samotnie na ulicy. Nikt nawet się nie zatrzymał
2. Edyta Górniak dostała SMS-a i osunęła się na ziemię. Treść o śmiertelnym wypadku zmroziła gwiazdę

Dopraw solą i pieprzem, tyle ile chcesz. Teraz zajmij się ciastem. Na stolnicę wysyp 3 szklanki mąki wraz z masłem, solą, żółtkiem i dwoma całymi jajkami. Wymieszaj, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Dolej do ciasta gorącej wody i ugniataj je aż do uzyskania idealnie gładkiej masy. Nie powinna się lepić do dłoni. Owiń ciasto folią i odstaw na 15 minut, a następnie rozwałkuj na cieniutki placek. Wytnij z niego krążki za pomocą szklanki. Teraz wystarczy nałożyć farsz i szczelnie zlepić pieroga. Po ulepieniu pieroga, należy go gotować w osolonej wodzie po 3 minuty.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Lelum.pl: Portal dla nowoczesnych kobiet. Kto jest redaktorem naczelnym?
  2. Antyfake - największy portal fact-checkingowy. Jego misja i najważniejsze informacje
  3. Albert Wójcik: kim jest? Młody biznesmen i miłośnik zwierząt
  4. Taką kolację polski szpital zaserwował kobiecie po dwóch udarach. Rozpacz
  5. Już nie tylko wysokie mandaty. Drogówka zabierze ci nawet samochód

źródło: chwilesloneczne

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News