Polacy oszaleli na punkcie niemieckich pierogów. Są niezwykle chrupiące, a nadzienie to niebo w gębie

Polacy oszaleli na punkcie niemieckich pierogów. Są niezwykle chrupiące, a nadzienie to niebo w gębie Źródło: Facebook

Pierogi są bez wątpienia jednym z najpopularniejszych dań pojawiających się na polskich stołach. Jak się okazuje, nasi zachodni sąsiedzi także mają przepisy na przepyszne pierożki, których smak jest niesamowity. Runsas, czyli wyjątkowo chrupiące i pełne smacznego nadzienia danie, może stać się prawdziwym hitem.

Pierogi z Niemiec są tak dobre, jak polskie? Pytanie, które dla wielu może się wydawać się zbyteczne i , biorąc pod uwagę naszą tradycję, co najmniej niewłaściwe, można uznać za całkowicie zasadne po skosztowaniu Rustas. Pyszne pierożki, którymi zajadają się nasi sąsiedzi zza zachodniej granicy, mogą z całą pewnością zrewolucjonizować naszą kuchnię i dostarczyć niesamowitych wrażeń kulinarnych.

Pierogi z Niemiec podbiją polskie stoły? Przepis na niesamowite danie

Aby przyrządzić Rustas musimy przygotować 120 ml ciepłej wody, 3 g drożdży instant, a więc około 1/2 paczki, 200 g mąki pszennej, szczyptę soli, jedną łyżeczkę cukru i odrobię oleju, która będzie nam potrzebna do wysmarowania miski. Do wykonania nadzienia naszych pierogów musimy kupić 200 g mielonej wołowiny, 2 małe szalotki, ćwiartkę sporej główki białej kapusty albo 1/2 małej, jedną łyżeczkę kminku, jedną łyżeczkę nasion kopru włoskiego. 1 łyżeczkę słodkiej, wędzonej papryki, sól, biały pieprz, olej oraz dwie łyżki masła.

Po zgromadzeniu potrzebnych składników, możemy rozpocząć przygotowania pysznego dania. Pierwszą rzeczą, jaką musimy zrobić, jest wymieszanie cukru z wodą i drożdżami, a całość odstawić po wymieszaniu na 15 minut, tak aby nasz roztwór zaczął się pienić. W dużej misce mieszamy sól z mąką, wlewamy do nich wcześniej przygotowaną miksturę, całość mieszamy i zaczynamy formować z tego ciasto. Po wyrobieniu musimy włożyć je do miski, uprzednio wysmarowanej olejem i przykryć całość folią spożywczą. Odstawiamy wszystko w ciepłe miejsce na 45 minut.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ


Trzeba pamiętać o nadzieniu

W czasie gdy ciasto się przygotowuje, powinniśmy zabrać się za zrobienie nadzienia. Drobno siekamy szalotkę i kapustę pozbawioną głąba. Na patelni szklimy szalotkę i dodajemy mięso, które smażymy do chwili, aż zmieni barwę. Dodajemy kapustę i wszystkie składniki oprócz papryki. Całość mieszamy i smażymy przez około 5 minut. Następnie podlewamy wodą, przykrywamy i dusimy tak, aby mięso i kapusta nabrały odpowiedniego aromatu. Po wszystkim odkrywamy patelnie, dajemy wyparować wodzie i mieszamy całość z papryką.

Dzisiaj grzeje: 1. Agnieszka Radwańska miała operację plastyczną? Fani: "Co ona zrobiła z twarzą?!". Jej nowy wygląd was ZSZOKUJE!
2. Edyta Górniak dostała SMS-a i osunęła się na ziemię. Treść o śmiertelnym wypadku zmroziła gwiazdę

Kolejnym krokiem do wykonania pierożków jest powrót do ciasta, które musimy podzielić na osiem części i potem zacząć formować na kształt podobny do okręgów z ozdobnymi krawędziami. Kiedy to zrobimy, dodajemy nadzienie i kończymy z tego formować bułeczkę. Kolejnym krokiem jest włożenie bułeczek z nadzieniem do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni i zapiekanie ich do momentu, aż nabiorą złocistej barwy.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Na umowie masz minimalną pensję, a resztę pieniędzy dostajesz pod stołem? Będziesz mieć poważne problemy
  2. Żona Strasburgera przerywa milczenie po porodzie. Ujawnia prawdę o ojcostwie 72-letniego męża
  3. Śpisz z mokrymi włosami? Natychmiast przestań, nawet nie zdajesz sobie sprawy, jakie to niebezpieczne
  4. Minął już rok od śmierci Ireny Dziedzic. Dlaczego o jej odejściu dowiedzieliśmy się po czasie?
  5. Pobierasz rentę? Brak kluczowej rzeczy POZBAWI cię pieniędzy

Źródło: Facebook

Następny artykuł