Nie ma lepszego przepisu na ciasto na pierogi. Zawsze wychodzi idealne dzięki sekretowi, który znały już nasze babcie

Nie ma lepszego przepisu na ciasto na pierogi. Zawsze wychodzi idealne dzięki sekretowi, który znały już nasze babcie Źródło: Pixabay/DagnyWalter

Pierogi królują w wielu polskich domach. Przygotowanie dania niejednokrotnie sprawia jednak dużą trudność gospodyniom domowym, często bowiem ciasto nie chce się kleić. Dzięki temu przepisowi pierogi już zawsze będą wychodzić idealnie. Wystarczy zastosować pewien sekret, który znały już nasze babcie.

Pierogi to jedno z ulubionych dań Polaków, jednak niektórzy mają trudności z jego przygotowaniem. Najważniejsze w nich jest bowiem ciasto, które czasami rozpada się podczas gotowania i nie chce się kleić. Na szczęście jest przepis, dzięki któremu już zawsze będziesz cieszył się wspaniałym smakiem tej potrawy. Jedyne co musisz zrobić, to zastosować się do zasad, które znają nasze babcie. 

Idealne ciasto na pierogi 

Aby pierogi smakowały dobrze i nie rozpadły się podczas gotowania, trzeba przygotować idealne ciasto, które powinno być sprężyste i elastyczne. Niestety niektórym osobom nie wychodzi ta sztuka, przez co często rezygnują z samodzielnego przygotowania pierogów na rzecz wyrobów garmażeryjnych. Na szczęście ten przepis sprawi, że od dzisiaj robienie pierogów będzie najłatwiejszą rzeczą na świecie. 

Składniki na ciasto pierogowe

Do przygotowania ciasta pierogowego potrzeba: 

300 g mąki pszennej,
szczypty soli,
125 ml wrzącej wody,
1 jajko,
20 g masła.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Na początku wysyp mąkę na stolnicę i dodaj szczyptę soli. Do wrzącej wody włóż masło, a gdy się roztopi, wlej wszystko do mąki, jednocześnie powoli mieszając łyżką. Później dodaj rozkłócone jajko i zacznij ugniatać ciasto. Jak się okazuje, w przygotowaniu idealnego ciasta pierogowego świetnie sprawdzi się sposób stosowany przez nasze babcie. 

Dzisiaj grzeje: 1. Znany polski aktor ZABIŁ swoją matkę. Ta obrzydliwa zbrodnia do dziś mrozi krew w żyłach
2. Bardzo smutna wiadomość od Damiana Kordasa tuż po zwycięstwie w "Tańcu z gwiazdami". Współczujemy

Najważniejsze w uzyskaniu gładkiego i dobrego ciasta na pierogi jest odpowiednio długie ugniatanie. Musisz poświęcić na tę czynność nie mniej niż 10 minut. Dzięki temu zadbasz o to, aby miało ono idealną konsystencję, co w efekcie spowoduje, że ciasto będzie się świetnie lepić, a pierogi wyjdą miękkie i po prostu pyszne. Koniecznie zatem poświęćcie więcej czasu na ich przygotowanie, a gwarantujemy, że będziecie zachwyceni ich smakiem i wyglądem. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Lelum.pl: Portal dla nowoczesnych kobiet. Kto jest redaktorem naczelnym?
  2. Antyfake - największy portal fact-checkingowy. Jego misja i najważniejsze informacje
  3. Albert Wójcik: kim jest? Młody biznesmen i miłośnik zwierząt
  4. Biedronka: nagranie nastoletnich złodziei podbija sieć
  5. FATALNE prognozy ZUS dotyczące emerytur. "Kto ma słabe nerwy, niech nie czyta"

źródło: Youtube

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News