Byczki są o wiele lepsze niż tradycyjne pierogi. Sekret tkwi w cieście, nie zgadniecie, z czego jest zrobione

Byczki są o wiele lepsze niż tradycyjne pierogi. Sekret tkwi w cieście, nie zgadniecie, z czego jest zrobione Źródło: .

Pierogi swoim smakiem podbijają podniebienia Polaków, jednak czy może być coś jeszcze lepszego? Może - wykonanie byczków zajmie niewiele więcej czasu jak w przypadku zwykłych pierogów. Ich smak jest nieziemski, na pewno wykonasz je nie raz.

Pierogi mogą nabrać całkiem innego charakteru nie tylko przez farsz, którego są setki, jeśli nie tysiące  rodzajów. Sekret tkwi także w cieście. Koniecznie wypróbuj byczki, zagoszczą u Ciebie na dłużej jako danie obiadowe.

Pierogi zwane byczkami. Lista składników

Lista składników na byczki nie jest długa, ale treściwa. Każdy na pewno ma je w domu. Aby zrobić pyszne ciasto, wystarczy zaopatrzyć się w 750 g ziemniaków, 240 g mąki pszennej, łyżkę mąki ziemniaczanej, jajko i łyżeczkę soli. To właśnie ziemniaki są sekretem tego rewolucyjnego smaku. Żadna gospodyni nie pokusiła się wcześniej na takie ciasto, robiąc zwykłe pierogi.

Z kolei składniki na farsz wyglądają bardziej niż zachęcająco: 250 g wieprzowego mięsa mielonego, tyle samo pieczarek, cebula, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki posiekanej pietruszki, sól i pieprz do smaku. A jak wygląda przygotowanie byczków krok po kroku? 

Dalszy przepis na przepyszne byczki

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Przepis na byczki nie jest trudny. Ten rodzaj pierogów należy oczywiście zacząć od ugotowania obranych ze skórki ziemniaków w osolonej wodzie, do miękkości. Po wszystkim studzimy. Kiedy ziemniaki się gotują, przygotowujemy farsz. Na oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, a potem dodajemy pieczarki skrojone w ósemki. Czekamy, aż woda odparuje i wrzucamy mięso. Doprawiamy, pod koniec dodajemy natkę pietruszki. Całość blendujemy, jednak nie za mocno - tak, aby pozostały grudki. Studzimy.

Dzisiaj grzeje: 1. Kryzysowa sytuacja w 10 województwach. Wprowadzono już alarm 2 stopnia, jest bardzo niebezpiecznie

2.  Matka dodała wstrząsające zdjęcie z noworodkiem. Chce, by lekarze zapłacili za swój błąd

Miękkie ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy jajko i sól, a następnie obie mąki. Wyrabiamy rękoma do momentu, aż przestanie się kleić do dłoni i będzie elastyczne. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy kwadraty o wymiarach 6×6 cm. Na środek nakładamy farsz i składamy kwadraty na pół, aby powstał prostokąt. Dokładnie zlepiamy brzegi i tradycyjnie wrzucamy do osolonej wody. Po wypłynięciu powinny gotować się jeszcze ok. 2 min. Najlepiej smakują podane z roztopionym, prawdziwym masłem.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Przez dwa lata był leczony antybiotykami na boreliozę. Przyczyna objawów okazała się zupełnie inna
  2. Gdzie oglądać skoki narciarskie w Rasnovie? Transmisja w tv i online. Dwie złe wiadomości dla kibiców
  3. Agnieszka Woźniak-Starak wydała nieoczekiwane oświadczenie. Nikt się nie spodziewał
  4. Chłopczyk zaprosił kobietę do tańca. Gdy zaczął, wszystkim opadły szczęki do samej podłogi
  5. 2-letnia córeczka zabiła swoją mamę. Kobieta umierała na jej oczach
  6. Ubogi chłopiec nie może patrzeć jak inne dzieci jedzą w szkole. Zgotowali mu niespodziankę życia

Źródło: Haps

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News