Niemal wszystkie gospodynie popełniają podstawowy błąd przy lepieniu pierogów. Wystarczy prosta zmiana, a już zawsze będą wychodzić idealnie

Niemal wszystkie gospodynie popełniają podstawowy błąd przy lepieniu pierogów. Wystarczy prosta zmiana, a już zawsze będą wychodzić idealnie Źródło: YouTube / KuchniaLidla.pl

Pierogi to bardzo czasochłonne danie, podczas gdy praktycznie każdy domownik je uwielbia. Zdradzamy prostą metodę, która sprawi, że od tej pory lepienie pierogów nie będzie aż tak uciążliwe, gdyż w ogóle nie będą się rozklejać. Warto przetestować ją przed świętami, kiedy po prostu nie mamy czasu na pomyłki.

Pierogi ruskie, z mięsem czy z kapustą i grzybami - bez względu na rodzaj farszu, to danie uwielbiają wszyscy. Chociaż ciasto do pierogów składa się z 4 podstawowych składników, takich jak mąka, masło, sól i jajka, to sukces jego smaku tkwi w umiejętnościach i cierpliwości gospodyni. Ta potrawa jest tylko z pozoru prosta - w trakcie gotowania wiele rzeczy może nie pójść po naszej myśli.

Pierogi - nie taki diabeł straszny jak go malują

Tradycyjne danie pojawiło się w Polsce już w XIII wieku za sprawą zakonnika, który przywiózł je z Rusi. Do dziś podbija ono żołądki i serca większości Polaków. Współczesny przepis na ciasto do pierogów zawiera tylko dwa składniki - mąkę oraz wodę. Niektórzy dodają też do niego niewielką ilość oleju czy roztopionego masła, co nieco poprawia konsystencję i smak. Rozrabiając ciasto, warto zamiast zimnej wody, użyć wody gorącej. Ten prosty trik sprawia, że jest ono o wiele bardziej elastyczne. 

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Natomiast jeśli przygotowujemy wilgotny farsz, powinniśmy dodać do ciasta również jajko - to sprawi, że będzie nieco zwarte, a ryzyko wypłynięcia nadzienia podczas gotowania znacznie się zmniejszy. Pamiętajmy także, że wyrabianie ciasta na pierogi wymaga poświęcenia mu około kilkunastu minut. Następnie trzeba je odstawić na bok przykryte ciepłą miseczką - to bardzo poprawi jego konsystencję.

Z kolei należy nie przesadzać ze zbyt dużą ilością mąki znajdującej się na stolnicy, bo przez nią ciasto stanie się zwarte, trudne do ponownego zagniecenia i, co najgorsze, istnieje duże prawdopodobieństwo, że pierogi rozkleją się w trakcie gotowania. 

Dzisiaj grzeje: 1. Nie żyje legenda muzyki. Każdy zna jej piosenki, zmarła nagle
2. Dramat na bożonarodzeniowej mszy. 21 osób w ciężkim stanie trafiło do szpitala

Mrożenie pierogów przed świętami

To, czy zamrozimy pierogi przed czy po ugotowaniu, nie ma najmniejszego znaczenia. Warto jednak pamiętać, aby mrozić je etapami - najpierw pierogi powinny być luźno rozłożone na tacce, a dopiero później spakowane do woreczków. W przeciwnym razie, skleją się i będą rozrywać. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Nasyłanie dronów i czarna lista. Kulisy pracy w TVP ujawnione przez byłego pracownika stacji
  2. Emerytury 2020. Znamy już stawkę i wysokość waloryzacji
  3. Świąteczne wiadomości o Marcie Kaczyńskiej podburzyły wielu Polaków. Zwrócili uwagę na jeden, bardzo ważny szczegół
  4. Najsmutniejsze święta w rodzinie Królikowskich. Żona aktora nie przestaje walczyć, ostatnie pół roku było dla niej koszmarem
  5. Świąteczna tragedia. Mama patrzyła, jak umierają jej małe dzieci i mąż

Źródło: smaker.pl

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News