pierogi oryginalna receptura
Pxhere CC0 Public Domain
Mateusz Sidorek - 20 Maja 2020

Oryginalna receptura z 1920 na idealne ciasto na pierogi. Nie pęka, a smakuje jak marzenie

W głównej mierze to od jakości ciasta zależy, czy pierogi będą udane. Portal kulinarny Przepisy Tradycyjne opublikował oryginalny przepis, dzięki któremu ta powszechnie lubiana w Polsce potrawa będzie smakowała przepysznie. Autorka artykułu przeprowadza nas krok po kroku przez przygotowanie dania i zwraca uwagę na kilka bardzo istotnych elementów.

Pierogi to jedna z naszych tradycyjnych potraw - co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Jednak sposoby na ich wykonanie mogą się znaczączo różnić. To dlatego w jednej restauracji smakują nam bardziej, a w drugiej mniej.

Media obiegły informacje o śmierci zasłużonego lekarzaTragiczne wiadomości, zmarł słynny lekarz. By walczyć z epidemią, przełożył emeryturęCzytaj dalej

Jeśli chcemy, aby nasze pierogi wyszły idealne, do ich wykonania musimy przygotować odpowiednie ciasto. Jak się okazuje, nie jest to takie łatwe. Czasem pierogi wychodzą zbyt miękkie, przez co się rozpadają. Innym razem są zbyt twarde. Na szczęście na kulinarnym portalu Przepisy Tradycyjne pojawił się oryginalny przepis z 1920 roku, dzięki któremu będziemy mogli zrobić idealny fundament pod jedną z naszych ulubionych potraw.

Przepis na ciasto na pierogi z 1920 roku

Odpowiednie ciasto na pierogi nie powinno rozgotowywać się podczas gotowania. Niestety większość z nas na pewno miała okazję zauważyć takie zjawisko w daniu, które otrzymaliśmy w restauracji lub przygotowaliśmy sami. Idealne ciasto charakteryzuje się natomiast zarówno trwałością, jak i delikatnym smakiem. W dotyku musi być miękkie.

Składniki:

500 g mąki pszennej typ 450;
1 łyżeczka oleju;
1 łyżeczka soli;
280 ml ciepłej wody.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Małgorzata RozenekMałgorzata Rozenek pokazała, jak urządziła pokoik. Luksus bije po oczachCzytaj dalej

Pierogi nigdy nie wyjdą nam idealne, jeśli nie zadbamy o dobrze dobraną mąkę. To ona jest tajemnicą smacznego ciasta. Dlatego powinniśmy wybierać wyłącznie między tą typu 450 i maksymalnie 480. Do niej musimy użyć letniej wody wymieszanej z solą i kilkoma kroplami oleju. Chociaż wiele osób chętnie przyjęło z włoskiej tradycji dodawanie do ciasta jajek, nie jest to najlepszy wybór. Przez to struktura ciasta staje się twarda.

Dzisiaj grzeje:

1. Do kiedy trzeba będzie nosić maseczki? Szumowski odpowiedział, padł konkretny termin

2. Szymona Hołownię zaczepił bezdomny na ulicy. Nie miał pojęcia, że wszystko się nagrywa. Na jaw wyszedł nieznany fakt

Jeśli będziemy pamiętali o tych ważnych zasadach, nasze ciasto na pierogi będzie idealne i sprawdzi się przy każdym rodzaju farszu, zarówno tym słonym, jak i słodkim. Po dokładnym przesianiu mąki dodajemy do niej zmieszaną wodę z olejem i solą. Mieszamy delikatnie ciasto przy pomocy szpatułki, później wyrabiamy je rękoma, aż będzie elastyczne i miękkie. Następnie możemy już rozdzielić je na części. Spróbujcie i dajcie znać w komentarzach, jak wam smakowało. W innym artykule opisaliśmy, jak zrobić idealny farsz do pierogów.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Jego ciało zostało znalezione w sortowni śmieci. Wczoraj odbył się pogrzeb noworodka
  2. UEFA zamierza odwołać mecze Ligi Mistrzów. Pierwszy taki przypadek w historii
  3. Jeden z największych banków w Polsce przekazał zdumiewający komunikat. Nagła zmiana, nikt nie mógł jej przewidzieć
  4. Przez 32 lata szukała porwanego syna. Nagle w Dzień Matki dostała niebywałą wiadomość
  5. Po latach ujawniono, co się działo na planie "Czarnych chmur". Ciężko uwierzyć, wielkie poświęcenie aktora
  6. Uważaj, jeśli cierpisz na pewne schorzenia jedzenie rzodkiewki może ci poważnie zaszkodzić. Nie wszyscy mogą ją jeść

HoroskopMiesiąc urodzenia zdradza dominującą cechę charakteru. 3 z nich są wybitne, reszta może pozazdrościćCzytaj dalej

źródło: Przepisy Tradycyjne

Następny artykułNie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na:Obserwuj nas na Google News Google News