Genialny sposób babć na rozpadające się pierogi. Dzięki niemu zawsze będą idealne, teściowa będzie ci zazdrościć
Pierogi podczas gotowania zaczynają się rozpadać? Istnieje bajecznie prosta metoda naszych babć, która przyjdzie nam na pomoc, gdy pojawi się ten problem w naszej kuchni. Sztuczka sprawi, że pierogi będą wręcz idealne.
Pierogi lepione są przez wiele pokoleń Polek i Polaków. W każdym domu tradycja wigilijna wiąże się z przygotowywaniem tego świątecznego dania. Jak możemy sprawić, żeby było jeszcze bardziej idealne? Okazuje się, że z rozwiązaniem przychodzi metoda naszych babć, dzięki której pierogi już nigdy nie będą się rozpadać.
Pierogi, które zachwycą wszystkich gości podczas Wigilii
Do Wigilii pozostał niespełna tydzień, a przygotowania do tej najważniejszej wieczerzy w całym roku, ruszyły pełną parą. Przygotowanie nawet połowy z pośród dwunastu tradycyjnych potraw, może okazać się nie lada wyzwaniem. Przygotowanie pierogów okazuje się być jednym z najbardziej czasochłonnych zajęć, zwłaszcza jeżeli na twojej kolacji pojawi się wielu gości.
Pierogi nie zawsze wychodzą idealnie, a wpływ na to, jak będą się prezentowały na stole ma ich przygotowanie. Chociaż przepisów na ciasto na pierogi jest zatrzęsienie, każdy z nas posiada taki, który sprawdza się u nas najlepiej. Niestety, może się zdarzyć, że ciasto, które przygotujemy będzie się rozpadać. Istnieje babcina metoda, która uratuje nasze pierogi.
DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ
Prosty sposób, by pierogi się nie rozpadały
Każda babcia może zdradzić sekret na to, co zrobić, by pierogi się nie rozpadały podczas gotowania. Zanim jednak przejdzie do ratowania rozklejonych pierogów, zwróci uwagę na przyczynę ich rozpadania. Powód jest niezwykle prosty, ciasto rozpada się bo jest za luźne.
Kiedy zauważymy, że ciasto na pierogi się rozpada mamy dwie możliwości. Pierwszą z nich jest dodanie łyżki tłuszczu do gotującej się wody, a brzegi rozpadającego się pieroga należy posmarować białkiem jaja lub wodą. Drugą metodą jest unikanie wysychania ciasta, to ono może powodować rozpadanie się pierogów. Jak można sprawić, by ciasto na pierogi nie wysychało? Jeżeli pierogi przetrzymujesz przez dłuższy czas na blacie, przed wrzuceniem ich do gotującej się wody, warto nakryć je suchą i czystą ściereczką.
Dzisiaj grzeje:
1. Nastolatka nagle trafiła do szpitala. Urodziła, ale to nie było dziecko
2. Bardzo dziwny i niepokojący wpis Tomasza Lisa. Trudno zrozumieć o co mu chodzi
Kolejny raz babcine metody ratują nasze dania i sprawiają, że goście będą zachwyceni naszymi daniami. Tegoroczną Wigilię spędzicie w towarzystwie całej rodziny, która będzie mogła smakować idealnych pierogów.
Najlepsze newsy dnia:
- Gwiazda "Klanu" doznała śmierci klinicznej. Dziś opowiada o przerażającym przeżyciu
- 45 tys. Polaków z wyższymi ratami. Stawki urosną nawet o połowę
- Polacy nie mają pojęcia, po co jest dziura w zatyczce od długopisu. Prawdziwy powód może uratować Ci życie!
- Ostatecznie przegrał walkę z chorobą. Rodzina przekazała smutne wieści, nie żyje Bogdan Bujak
- Pogrzeb rodzin ze Szczyrku. Przed kościołem wydarzyły się najbardziej poruszające sceny
źródło: interia
