Okrągłe pierogi wyglądają niesamowicie. Prosty trik, dzięki któremu zachwycisz domowników

Okrągłe pierogi wyglądają niesamowicie. Prosty trik, dzięki któremu zachwycisz domowników Źródło: youtube.com/Atlas Smaków

Pierogi o nieco innym kształcie wyglądają nieziemsko, a smakują jeszcze lepiej. Podajemy metodę na wykonanie takich przysmaków oraz przepis na farsz, który bardzo rzadko gości na polskich stołach. Zdecydowanie powinien pojawiać się częściej.

Pierogi nie zawsze muszą być lepione w tradycyjny sposób. Warto wypróbować inny sposób ich lepienia, a także poznać nowy kształt. Koniec z pierogami gdzie ciasto po prostu składamy na pół.

Pierogi lepione na okrągło wyglądają niesamowicie

Lepienie pierogów potrafi być męczące dla dłoni. Jednak aby osiągnąć efekt okrągłych pierogów, których brzeg przypomina "gniazdka", warto posiedzieć w kuchni odrobinę dłużej. Bliscy na pewno będą zadowoleni z kreatywności i docenią nowy wygląd pierogów. Nie jest to tak trudne, jak się wydaje.

Składniki, jakich potrzebujemy na ciasto, są takie same jak zazwyczaj. Wystarczy 400 g mąki (pszennej, jasnej orkiszowej), 250 ml bardzo gorącej wody oraz 3 łyżki oleju lub roztopionego masła. Z kolei aby zrobić farsz, musimy zaopatrzyć się w 500 g boczniaków, cebulę, 200 g ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej oraz w sól, pieprz i oliwę do smaku. Pierogi, które proponujemy, są idealne dla wegetarian, ale mięsożercy również pochłoną je ze smakiem.

W jaki sposób lepić okrągłe pierogi?

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Aby mieć, co lepić, najpierw musimy zrobić ciasto. Mąkę zalewamy wodą, dodajemy olej lub masło i zostawiamy na chwilę. Potem mieszamy łyżką, aż mąka wchłonie wszystkie lejące składniki. Potem wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie elastyczne i nie będzie lepić się do rąk. Szklanką lub formą o średnicy 5 cm wykrawamy krążki, które po nałożeniu do środka farszu lepimy w taki sposób, aby utworzyły "gniazdko". Wprawa czyni mistrza: w palce bierzemy mały kawałek ciasta i zalepiamy je metodą "od dołu do góry". Za każdym razem dokładnie przyciskamy kciukiem.

Dzisiaj grzeje: 1. 6 województw najbardziej zagrożonych uderzeniem. Pojawiły się żółte alerty, państwowa jednostka bije na alarm
2. Nie żyje kultowa gwiazda. Widzowie TVP ją uwielbiali, chorowała na raka

Przepis na farsz jest prostszy: podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojone grzyby i dusimy do momentu, aż woda odparuje. Część farszu miksujemy i łączymy z resztą posiekanych boczniaków. Gotowe, zawinięte pierogi gotujemy 4 min od wypłynięcia na powierzchnię wody z olejem.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Powoduje więcej zgonów niż wypadki drogowe. Rośnie liczba zachorowań
  2. Z ostatniej chwili. PZPN podjął decyzję w sprawie kary dla kibiców Legii
  3. Przed śmiercią Wodeckiego wydarzyło się nieprawdopodobne. Przyjaciel artysty wyjawił bolesną prawdę
  4. Zajrzeli do pyska psa i oniemieli. Żaden czworonóg nie może czuć się bezpiecznie, pilne ostrzeżenie
  5. Katastrofalne wieści dla emerytów. Przez nieuwagę i lukę w prawie dostaną mniejsze emerytury
  6. Ważne, szybko musisz zwrócić znany produkt do Biedronki. Powód jest podejrzany i tajemniczy

Źródło: O pietruszka

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News