Pierogi z truskawkami i jagodami są przeszłością, teraz furorę robi farsz pomarańczowy. Zniewalający smak

Pierogi z truskawkami i jagodami są przeszłością, teraz furorę robi farsz pomarańczowy. Zniewalający smak Źródło: .

Pierogi w wytrawnej wersji znają niemal wszyscy, jednak w wielu domach przygotowuje się to danie również na słodko. Nadzienie truskawkowe czy jagodowe to już jednak przeszłość, wszyscy są zachwyceni przepisem na farsz pomarańczowy.

Pierogi to duma polskiej kuchni, a ich rodzajów jest tyle, że każdy smakosz znajdzie swoją ulubioną wersję tego tradycyjnego dania. Ci, którzy uwielbiają pierogi ze słodkim nadzieniem, będą zachwyceni tym przepisem. Nadzienie z truskawek czy jagód odchodzi do lamusa, teraz wszyscy wybierają pomarańcze.

Pierogi pomarańczowe to hit internetu

Choć większość osób kojarzy pierogi z nadzieniem wytrawnym, to w kuchni polskiej danie to jest przygotowywane również w wersji na słodko. Najczęściej wybieranymi owocami do nadziewania ciasta są truskawki i jagody, jednak ten przepis, który podbija sieć, prezentuje zupełnie nową odsłonę farszu. Pierogi z pomarańczami zachwyciły internautów. 

Składniki:

  • 4 średniej wielkości pomarańcze,
  • 1/3 kostki masła,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • Cukier puder do posypania,
  • 250 ml śmietany 12%,
  • 250 g mąki pszennej typu 500,
  • 1 małe jajko,
  • 75 ml letniej wody,
  • sól.

Na początku obieramy pomarańcze i dzielimy na cząstki. Każdą z nich dokładnie oczyszczamy z pestek i włókien. Do mąki dodajemy jajko, masło, wodę, śmietanę oraz szczyptę soli i zagniatamy ciasto, aż do połączenia się wszystkich składników. Powinno być jednolite, elastyczne i sprężyste. 

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Nietypowe danie zaskoczy wszystkich domowników

Ciasto rozwałkowujemy cienko na blacie podsypanym mąką i wycinamy z niego krążki za pomocą szklanki. Na każdym okręgu umieszczamy przygotowaną wcześniej cząstkę pomarańczy i dokładnie zlepiamy brzegi. W dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Do garnka wrzucamy pojedynczo pierogi, uważając, by się nie skleiły.

Dzisiaj grzeje: 1. Gorszej rzeczy w samolocie już nie można zrobić. Trzeba nie mieć wstydu [FILM]
2. Niestety, umarła nastoletnia córka. Martyna Wojciechowska robiła, co mogła, żeby ją uratować przed chorobą i pomóc jej rodzinie

Kiedy wypłyną na wierzch, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty na wolnym ogniu. Później wyciągamy z wody gotowe pierogi za pomocą łyżki cedzakowej. Podajemy je posypane zarumienioną na patelni bułką tartą oraz cukrem pudrem. Danie można dodatkowo podać z kwaśną śmietaną.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Magda Gessler oszukiwała wszystkich? Była pracownica twierdzi, że widziała wszystko i przerwała milczenie
  2. Zostały dwa tygodnie złożenie ważnego oświadczenia. Jeśli nie dopełnisz obowiązku ZUS rozpocznie postępowanie
  3. 30 minut i 3 składniki - tylko tyle trzeba, by przygotować pyszne ciasto. Dziecinnie prosty przepis, zawsze wychodzi
  4. Na pogrzebie dziecka balonik odrywa się od trumny i leci w kierunku zrozpaczonej matki. Chwilę później dzieje się niewyobrażalna rzecz
  5. Placki ziemniaczane odchodzą do lamusa, teraz rządzą fuczki. Fenomenalny przepis na pyszne placuszki odbiera mowę

źródło: Haps

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News