Pierogi ruskie bez lepienia smakują wyśmienicie i przygotujesz je w kilka minut. Bajecznie prosty przepis

Pierogi ruskie bez lepienia smakują wyśmienicie i przygotujesz je w kilka minut. Bajecznie prosty przepis Źródło: .

Pierogi bez wątpienia są ulubioną potrawą Polaków. Ich największą wada jest jednak czasochłonne przygotowanie, a efekt końcowy i tak może nie być zadowalający. Warto spróbować nowości, czyli pierogów bez lepienia.

Pierogi to klasyka polskiej kuchni. Pyszne, pożywne oraz efektowne danie sprawia, że każdy zjada je ze smakiem. Nie każdy jednak lubi je przygotowywać. Zazwyczaj najwięcej trudności sprawia przygotowanie ciasta. Dobranie odpowiednich proporcji i grubości, a także samo zaplatanie pierogów to zadanie dla doświadczonych kucharzy. Amatorzy natomiast mogą spróbować przepisu na pierogi bez lepienia.

Pierogi bez lepienia to pyszny i szybki przepis

Pierogi bez lepienia najlepiej wyjdą robione na ruskie. Później można próbować własnych wariacji, jednak najprościej i najsmaczniej będzie wypróbować taki "farsz". Lista składników jest wyjątkowo prosta, wystarczy zgromadzić:

Ziemniaki - 1 kg
 Twaróg - 500 g
 Cebula - 2 szt.
 Mąka ziemniaczana - szczypta
 Jajka - 1 szt.
 Kurkuma - 1/2 łyżeczki
 Sól i pieprz 
 Masło - 1 łyżka

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Należy zacząć ugotowania ziemniaków w posolonej wodzie. W tym czasie można pokroić drobno cebulę i podsmażyć na maśle. Gdy kartofle będą miękkie trzeba odstawić je do wystudzenia. Potem przeciskamy oraz ser przez praskę, aby uzyskać gładką konsystencję. Wtedy należy przełożyć farsz do miski, a następnie podzielić na cztery równe części.

Formowanie pierogów

Jedną z czterech części trzeba oddzielić od pozostałych, a powstałą lukę zapełnić mąką ziemniaczaną. Potem dodaje się uprzednio wyjętą ćwiartkę, do tego jajko, sól i pieprz, a całość zagniata się aż do dokładnego wymieszania składników. Gdy masa będzie jednolita formuje się z niej dowolne kształty, np. kuleczki albo kopytka.

Dzisiaj grzeje: 1. Zrzut paliwa nad szkołą i placem zabaw. 17 dzieci i 9 dorosłych ucierpiało, samolot miał lądować awaryjnie
2. Ogromny pożar w zachodniej Polsce. Ponad 700 osób ewakuowanych, trwa walka z czasem

Tak przygotowane "pierogi" gotuje się w osolonej wodzie przez około 2 minuty po wypłynięciu na powierzchnię. Idealnie będą pasować do okrasy z masła, podsmażonej cebulki czy boczku. Bardzo prosty przepis pozwoli cieszyć się smakiem ulubionego dania w mniej wymagającej odsłonie. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut, a do tego nie da się ich zepsuć.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Julia Wieniawa powiedziała, co uważa o WOŚP. Przy okazji ujawniła historię ze swojego dzieciństwa
  2. Wyższe emerytury dla kobiet już pewne! Jedna grupa zawodowa może przygotować się na spore podwyżki
  3. Niepokojące doniesienia ws. Mandaryny. Była żona Wiśniewskiego nie dała rady?
  4. W końcu podjęto decyzję ws. grobu Piotra Woźniaka-Staraka. Rodzina nie będzie zadowolona
  5. Sylwia Bomba pokazała się w stylizacji, która nie pasuje do młodej mamy. Uwagę przykuwa jeden szczegół

Źródło: Na talerzu Agnes

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News