Gruzińskie pierogi nie zostają długo na talerzu. Sekretny farsz sprawia, że nikt nie potrafi im się oprzeć

Gruzińskie pierogi nie zostają długo na talerzu. Sekretny farsz sprawia, że nikt nie potrafi im się oprzeć Źródło: youtube/ Kocham Gotować/

Gruzińskie pierogi znikają ze stołu w ułamku sekundy, a wszystko za sprawą fenomenalnego farszu. Koniecznie musisz spróbować i możesz być pewny, że Twoja rodzina oszaleje na ich punkcie.

Polskie pierogi, przygotowywane według tradycyjnej receptury są tak pyszne, że naprawdę ciężko się nimi znudzić. Co więcej, stały się znakiem rozpoznawczym i niewątpliwym powodem do dumy dla Polski. Sposobów na farsz, zarówno słodki jak i słony jest wiele, dzięki czemu nawet najwięksi tradycjonaliści mogą spróbować czegoś zupełnie nowego. Tymczasem My, specjalnie dla największych smakoszy przedstawiamy przepis na fenomenalne pierogi, jednak nie polskie a gruzińskie. Ich wypełnienie zawładnie kubkami smakowymi każdego.

Gruzińskie pierogi pokocha każdy 

Wciąż niewielu miłośników pierogów słyszało o gruzińskiej wersji, która zdecydowanie jest warta uwagi. Choć przez Gruzinów również są one nazywane pierogami, ich przygotowanie różni się od tego, które znają polskie gospodynie domowe. Łączy ich jednak smak, który jest po prostu obłędny i sprawia, że danie błyskawicznie znika z talerza. 

Czego potrzebujesz do przygotowania chinkali, czyli gruzińskich pierogów?

Ciasto:

  • woda - 225 mililitrów,

  • olej -20 mililitrów,

  • mąka - 600 gramów,

  • jajko - 1 sztuka,

  • sól morska

Farsz: 

  • jagnięcina mielona - 250 gramów,
  • mielona wołowina - 250 gramów,
  • rosół - 100 mililitrów,
  • cebula - 1 sztuka,
  • ząbki czosnku - 2 sztuki,
  • papryczka chili - 1 sztuka,
  • sól morska,
  • natka kolendry - 35 gramów,
  • imbir - 0.5 łyżeczki,
  • pieprz cytrynowy - 2.5 łyżeczki

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ 

Nikt nie będzie potrafił im się oprzeć 

Sekret tkwi w farszu, który ma być pełen rosołu. Uformowane w kształt sakiewek gruzińskie pierogi należy jeść odgryzając końcówkę, a następnie wypijając płyn i dopiero rozkoszując się resztą. Nim jednak przyjdzie moment pałaszowania należy oczywiście je przygotować. Zacznij od połączenie mięsa z rosołem (najlepiej samodzielnie przygotowanym na bazie warzyw), czosnkiem, cebulą, chili, świeżą kolendrą, imbirem oraz pieprzem cytrynowym. Całość dokładnie wymieszaj i pozostaw do lodówki na ok. godzinę. 

Dzisiaj grzeje: 1. Nie żyje władca, który rządził krajem przez 50 lat. Obalił własnego ojca, błyskawicznie wyznaczono następcę

2. Okropne odkrycie na północy Polski. Nie żyją 2 osoby, dzieci zostały bez rodziców

W międzyczasie przygotuj ciasto. Do mąki wbij jajko, dodaj letniej wody, olej oraz sól i dokładnie zagnieć ciasto przez 10 minut. Gotowe przykryj ściereczką i odstaw do lodówki na 15-20 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość 1,5-2 cm i wytnij w nim kółka o średnicy 2 cm i ponownie wałkuj na grubość 0,5 cm. Do tak przygotowanych placuszków nakładaj łyżeczką farsz i formuj chinkali na kształt sakiewki. Pierożki gotuj w osolonym wrzątku przez 10 minut. Gotowe podawaj z roztopionym masłem, świeżą kolendrą oraz pieprzem cytrynowym.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Anna Jantar byłaby zachwycona. Wnuczka odziedziczyła cechy babci i mamy
  2. Jedna osoba złamie prawo, wysokie kary zapłacą wszyscy. Nowe, surowe przepisy wydrenują nam kieszenie?
  3. Podczas wywiadu na żywo Krzysztof Jackowski nagle zamilkł i wpadł w trans. Potem powiedział co zobaczył w wizji
  4. Agnieszka Chylińska zaszalała z włosami. Czegoś takiego jeszcze nie miała na głowie, ledwo można ją rozpoznać
  5. Koleżanka pokazała najnowsze zdjęcie z Tomaszem Lisem. Niewiarygodne, jak wygląda po udarze

Źródło: youtube 

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News