Pierogi wielkanocne są prawdziwym hitem, wszyscy za nimi szaleją. Bajecznie prosty przepis na nowe świąteczne danie

Pierogi wielkanocne są prawdziwym hitem, wszyscy za nimi szaleją. Bajecznie prosty przepis na nowe świąteczne danie Źródło: .

Pierogi wielkanocne to prawdziwy hit, danie często jest niedoceniane przez gospodynie. Jednak kiedy przygotujemy potrawę według ścisłego przepisu dojdziemy do wniosku, że pierogi powinny gościć na stole podczas kolejnych świąt.

Pierogi bardziej kojarzą nam się ze świętami Bożego Narodzenia, niż z Wielkanocą. Farsz w tej wersji dania zwali was z nóg.

Pierogi na Wielkanoc? Jak najbardziej

Niezastąpiony żurek, aromatyczny biały barszcz, sałatki, aromatyczne półmiski mięs, szynek i kiełbas, jajka z majonezem, ostre przyprawy i różnokolorowe mazurki oraz baby - tych elementów na stole na pewno nie zabraknie. Nie powinniśmy zapominać również o pierogach, które nie są przeznaczone jedynie na stół bożonarodzeniowy.

Na ciasto do pierogów przygotowujemy tradycyjne składniki: 450 g mąki, 250 ml ciepłej wody, łyżkę stopionego masła i szczyptę soli. Jeśli chodzi o farsz, będzie on typowo wielkanocny: należy przygotować 220 g białej ugotowanej białej kiełbasy, 250 g kapusty kiszonej, cebulę, smalec do smażenia, sól oraz pieprz.

Dokładny przepis na pierogi wielkanocne jest banalnie prosty

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Aby wykonać farsz wielkanocny do wyjątkowych pierogów, należy białą kiełbasę obrać z "flaka". Następnie mięso miksujemy wraz z przygotowaną wcześniej kapustą, należy zapamiętać, aby farsz nie stał się miazgą. Cebulę z kolei kroimy w kostkę i wrzucamy wraz ze smalcem na patelnię do zezłocenia. Kiedy cebula jest gotowa, dodajemy do naczynia zmiksowany farsz. Podduszamy, doprawiamy w zależności od potrzeby.

Dzisiaj grzeje: 1. Mateusz Morawiecki przekazał nowe zakazy dla Polaków. Dużo się zmieni, Polacy przecierają oczy ze zdumienia
2. ZUS wydał właśnie ważny komunikat do wszystkich Polaków. Każdy powinien się z nim zapoznać

Przepis na ciasto z kolei pozostaje tradycyjnie taki sam: przesiewamy mąkę, mieszamy z solą, dodajemy ciepłą wodę, zagniatamy. Tak przygotowane ciasto odstawiamy przykryte ściereczką na 15 minut. Ulepione pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 4-5 minut. Warto je potem podsmażyć na aromatycznym smalcu, najlepiej smakują serwowane z chrzanem lub ostrą ćwikłą.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Czy długotrwałe oglądanie telewizji ma negatywny wpływ na wzrok? Eksperci tłumaczą
  2. Był obrzucany bananami i oskarżany o fałszerstwo. W końcu postanowił wyjechać z Polski
  3. Żona Roberta Janowskiego jest zrozpaczona. Zamieściła w sieci porażający apel
  4. Morawiecki mówi o końcu kwarantanny. Jest bliżej niż się wydaje
  5. Nie każdy może poświęcić pokarm w domu. Trzeba spełniać jeden kluczowy warunek
  6. 8 policjantów urządziło skandalicznego grilla nad jeziorem. Złamali obostrzenia, nie mieści się w głowie

Źródło: Królestwo garów

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News