Pierogi
Unsplash.com Yuxiang Zhang
Konrad Karpiuk - 8 Maja 2020

Fantastyczny przepis na najlepszy farsz do pierogów. Ślinka cieknie, rodzina oniemieje z zachwytu

Pierogi to charakterystyczny przysmak polskiej kuchni, jeden z jej elementów, którym szczycimy się za granicą. W Polsce znamy wiele klasycznych przepisów na farsze do pierogów - tradycyjne z mięsem mielonym, z serem, ruskie, czy z grzybami. Możemy jednak zaszaleć i przetestować inne przepisy, które nie są takie oczywiste i nie każdy je zna. Dzięki temu zaskoczymy naszą rodzinę i gości.

Pierogi swoje walory smakowe zawdzięczają przede wszystkim farszowi. Choć cienkie ciasto jest ich ważnym elementem, to bez odpowiedniego farszu tracą cały swój charakterystyczny smak. Warto więc zastanowić się nad innymi interesującymi przepisami na farsze, które są świetną alternatywą dla klasycznych propozycji.

Pierogi po przygotowaniu któregoś z tych farszów nabiorą nowych walorów smakowych

Jednym z proponowanych farszów jest zawierający orzechy i kurczaka. 10 dekagramów obranych orzechów włoskich najpierw sparzamy, a potem ścieramy na tarce. Następnie obieramy cebulę, kroimy ją w kostkę i smażymy na patelni. Później wraz z nią smażymy drobno posiekaną pierś z kurczaka wraz z orzechami i żółtkiem. Po dodaniu soli i pieprzu mieszamy. Po wystudzeniu możemy użyć go do pierogów.

pacjentSprzątał po zmarłym pacjencie, nagle jedna rzecz rzuciła mu się w oczy. Najgorsze stało się potem, łzy same lecąCzytaj dalej

Ciekawy jest również przepis na farsz z papryki. Możemy użyć różnokolorowej; 2-3 papryki dokładnie myjemy, a potem mielimy przez maszynkę, lub kroimy w kostkę. Tak przygotowaną paprykę smażymy na maśle. Następnie studzimy i dodajemy dwa żółtka, starty ser żółty, oraz przyprawy - sól, pieprz i zioła prowansalskie.

Inne przepisy na nietypowe farsze

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Ciąża - najmłodsza mama na świecieOgłoszono ją najmłodszą mamą na świecie. Ciężko uwierzyć, w jakim wieku urodziła pierwsze dzieckoCzytaj dalej

Warto również skorzystać z farszu z sera pleśniowego. Świetnie łączy się on ze szpinakiem. Zaczynamy od umycia świeżego szpinaku, później go siekamy i smażymy na maśle, dorzucając dwa lub trzy ząbki czosnku. Po chwili smażenia dodajemy nieco sera pleśniowego i czekamy, aż zacznie się rozpuszczać, wtedy posypujemy pieprzem. Studzimy i możemy faszerować pierogi.

Dzisiaj grzeje:

1. Media dotarły do tajnych informacji ws. ograniczeń. Już w poniedziałek padną druzgocące słowa
2. Nie żyje uwielbiany wokalista. Zmarł w drodze do szpitala, miał 66 lat

Możemy również zdecydować się na wyjątkowo nietypowe połączenie. Kupujemy 15 dekagramów fasoli perłowej, po umyciu zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 2 godziny. Później ją gotujemy, po ugotowaniu odcedzamy. Przyda nam się także 20 dekagramów wątróbki drobiowej. Przed przyrządzeniem obieramy z błon, kroimy duże kawałki na pół i smażymy na patelni. Usmażoną mielimy w maszynce, dodając cebulę w kostce, fasolę, jajko i starty ser żółty. Po dodaniu soli i pieprzu, będziemy mieli pyszny farsz do pierogów.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Mikstura z octu jabłkowego i miodu ma zaskakujące działanie. Najlepiej pić ją przed snem
  2. Dziewczyna reprezentanta Polski to prawdziwa torpeda. Co za ciało, od samego patrzenia można się zakochać (FOTO)
  3. Nowe epicentrum zakażeń w Polsce. Wszystko zaczęło się w jednym miejscu
  4. Ministerstwo Zdrowia przekazało informacje ws. wakacji. Wielu Polaków będzie załamanych
  5. Wicepremier wskazała możliwy termin wyborów. Wielu przeciera oczy ze zdumienia
  6. Nowe hitowe kotlety schabowe z farszem podbijają sieć. Już zachwyciły ponad milion Polaków, nie trzeba nawet ziemniaków i surówki

Szczeniaki tajemnicza skrzyniaW nocy ktoś podrzucił pod ich drzwi tajemniczą skrzynkę. Otworzyli ją i pobledliCzytaj dalej

Źródło: Wirtualna Polska

Następny artykułNie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na:Obserwuj nas na Google News Google News