Tysiące ludzi zajadają się "chlebowym uchem". Źródło niesamowitego smaku tkwi w sekretnej, syberyjskiej recepturze

Tysiące ludzi zajadają się "chlebowym uchem". Źródło niesamowitego smaku tkwi w sekretnej, syberyjskiej recepturze Źródło: WP

Pierogi są znakiem rozpoznawczym Polski, a każda gospodyni domowa przyrządza swoją wersję tego uwielbianego dania. Jednak nie tylko nasz kraj zna tę potrawę.

Pierogi z Syberii podbiły kubki smakowe tysięcy osób, wszystko dzięki sekretnemu składnikowi farszu, który nadaje mu niezwykłej soczystości. Choć niemal każda polska gospodyni ma swój domowy przepis na ulubione pierogi, warto wypróbować ten pochodzący z Rosji. 

Pierogi syberyjskie podbijają świat

Rosjanie nazywają je "chlebowym uchem", choć na świecie bardziej znane są pod nazwą pielmieni. Małe pierogi z mięsnym nadzieniem są bardzo znane i lubiane na Syberii, a ich wyjątkowy aromat i smak podbija podniebienia smakoszy na całym świecie. Sekret tkwi w jednym składniku, który mieszkańcy wschodu dodają do mięsnego farszu. To rosół, który nadaje mu wyjątkowej soczystości. 

Ciasto:

  • 1 jajko,
  • 200 ml wody,
  • 30 ml mleka,
  • 600 g mąki,
  • sól.

Farsz:

  • 300 g wieprzowiny,
  • 150 g wołowiny,
  • 1 cebula,
  • 0,5 szklanki rosołu,
  • sól i pieprz.

Do dużej miski wsypujemy mąkę oraz szczyptę soli. Następnie wbijamy jajko, wlewamy mleko oraz wodę. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą łyżki, aż do połączenia się składników. Później masę wyrabiamy rękami do czasu, aż stanie się jednolita i gładka. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do na godzinę do lodówki by "odpoczęło".

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę należy obrać i drobno pokroić. Do zmielonego mięsa wołowego i wieprzowego dodajemy pokrojone warzywo oraz przyprawiamy solą i pieprzem, a później dokładnie wszystko mieszamy. Następnie do połączonej masy mięsnej dolewamy zimny rosół, by nadać jej soczystości. 

Pierogi z mięsnym farszem zaskoczą soczystością i niezwykłym aromatem

Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na 3 części i każdą z nich cienko rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką. Posługując się kieliszkiem wycinamy z ciasta kółka, na których w środku umieszczamy odrobinę farszu. Sklejamy rogi ciasta w formujemy malutkie pierogi wyglądające tak, jak tradycyjne uszka do barszczu. 

Dzisiaj grzeje: 1. Policja siłą wyrzuciła ją z plaży. Wszystko przez strój kąpielowy, który miała na sobie
2. Informacyjny chaos, mnóstwo zabitych. Trwa pilna akcja pod centrum handlowym

Tak przygotowane pierożki wrzucamy do gotującej się wody i wyjmujemy wtedy, kiedy zaczną wypływać na powierzchnię. Najlepiej użyć do tego łyżki cedzakowej. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Zdjęcie trafiło do sieci, widać wszystko. Nagle z wody cała mokra wyszła Magda Gessler
  2. Zamiast 500 plus będzie 200 plus. Rząd podjął decyzję, rodziny muszą sobie radzić same
  3. Przyznali się do oszustwa w Królowych życia. Widzowie będą wściekli
  4. Harry już dłużej nie mógł ukrywać prawdy. Powiedział, co stało się na sekundy przed śmiercią Diany, oburzające
  5. Gotujesz rosół drobiowy? Najlepsi szefowie kuchni dodają jeden składnik, który gwarantuje niepowtarzalny smak

źródło: WP

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News