Przełomowy przepis na najlepsze ciasto na pierogi. Sekret tkwi w jednym składniku

Przełomowy przepis na najlepsze ciasto na pierogi. Sekret tkwi w jednym składniku Źródło: Unsplash/Alex Hu

Pierogi to jedna z popularniejszych polskich potraw. Niejednokrotnie pojawia się przy świątecznych okazjach, takich jak choćby Wigilia. Okazuje się, że jest pewien sposób, aby smakowały jeszcze lepiej.

Pierogi należą do ulubionych potraw Polaków. Czy to z mięsem, serem, owocami, czy ruskie - metod na ich przyrządzenie jest naprawdę mnóstwo. Okazuje się, że istnieją również sposoby eksperymentowania z ciastem, które znacznie zmienią smak tego dobrze nam znanego i lubianego przez nas dania.

Jak zrobić ciasto na pierogi? Ta metoda kompletnie zmieni wasze podejście

Nie od dziś znane są pomysły dodawania do ciasta składników takich jak np. szpinak. Jednak o tej metodzie wiele osób nie wie, a wśród tych, co wiedzą, powstało wiele podziałów. Okazuje się, że aby ciasto było lepsze, można całkowicie zrezygnować z wody i zastąpić ją mlekiem.

Zazwyczaj robiąc ciasto na pierogi, używa się jedynie wody, mąki i soli. Możemy wszystko zestawić w następujących proporcjach: 2 lub 2,5 szklanki mąki, spora szczypta soli, oraz jedna szklanka mleka. Mleko dodajemy stopniowo, mieszając mąkę z solą w misce. Następnie przenosimy ciasto na blat i wyrabiamy, do momentu aż będzie gładkie.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Warto pamiętać o charakterystycznym elemencie pierogów

Następnie rozbijamy je wałkiem na placki, z których wykrajamy kółka. Na nie będziemy kłaść farsz i lepić z nich pierogi. Warto pamiętać o przyozdobieniu każdego pierożka falbanką. Ten charakterystyczny element pierogów wykonujemy za pomocą palców.

Dzisiaj grzeje: 1. Najsmutniejsze wiadomości o Beacie Tyszkiewicz! Fani są zdruzgotani
2. TVN przekazał wiadomości o pilnym ostrzeżeniu IMGW. Szczególnie zagrożone są 2 województwa, będzie bardzo niebezpiecznie

Kiedy ciasto nie wychodzi nam tak, jak powinno, być może popełniliśmy po drodze jakiś błąd. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, powodem może być dodanie do ciasta jajka, użycie zimnego mleka, lub zbyt dużej ilości mąki. W przypadku kiedy pierogi się nam rozpadają, być może jest to wina zbyt cienkiego ciasta, źle sklejonego pieroga lub za małej ilości mąki.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Emerytów czeka podwyższenie wieku emerytalnego. Alternatywa jest ZNACZNIE gorsza
  2. 22-letnia polska aktorka zabiła siebie i swojego ukochanego. Do dziś fani nie mogą się z tym pogodzić
  3. Mama wróciła z kuchni, spojrzała na córki bliźniaczki i nagle pobladła. Odkryła swoją ogromną pomyłkę
  4. Jeśli zaczniesz już dziś zdążysz zrzucić 10 kg do Sylwestra. Ekspresowa i bezpieczna dieta, dzięki której nikt nie oderwie od Ciebie wzroku
  5. Wspaniała wiadomość dla seniorów, mogą dostać nawet o 250 zł więcej. Muszą spełniać tylko jeden warunek

Źródło: Lolmania

Następny artykuł