Sekretny przepis babci Joli na pierogi zniewala smakiem. Wszystko dzięki jednemu niespotykanemu składnikowi

Sekretny przepis babci Joli na pierogi zniewala smakiem. Wszystko dzięki jednemu niespotykanemu składnikowi Źródło: Pixabay/DagnyWalter

Pierogi babci Joli są w ich domu nieodłącznym elementem jesiennego i wigilijnego stołu. Ich przygotowanie - jak to z lepieniem tego przysmaku bywa - wymaga odrobiny wysiłku, ale efekt jest niesamowity. Oto, jak zachwycić gości i sprawić, aby długo zastanawiali się, skąd się wziął wyjątkowy smak tego tradycyjnego dania.

Pierogi babci Joli podbiły serca całej rodziny nie tylko ze względu na miłość do osoby, która je wyrabia, ale też dlatego, że ten zaskakujący przepis jest nieporównywalnie lepszy od tradycyjnego. Ze względu na zbliżający się sezon zimowy, Jola postanowiła uchylić rąbka tajemnicy i podzielić się ze światem tym, skąd jej babcia bierze ich wyjątkowy smak.

Pierogi babci Joli zawierają sekretny składnik 

Większa część przepisu na pyszne pierogi z kapustą i grzybami autorstwa babci Joli pokrywa się z tym, co można znaleźć w tradycyjnych książkach kucharskich. Do ich przygotowania będą potrzebne podstawowe składniki na ciasto, to jest: 2 szklanki gorącej wody, 1,5 kg mąki pszennej, pół łyżeczki soli oraz dwie łyżki oleju do gotowania pierogów po ulepieniu.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ 

Dopiero przy składnikach farszu można zauważyć różnicę. Aby przygotować pierogi według rodzinnego przepisu Joli, potrzebny będzie: 1 kg kapusty kiszonej bez żadnych dodatków, około 5 dag suszonych grzybów, 2 listki laurowe, 1 duża cebula, 2 łyżki oleju do smażenia, sól i pieprz oraz 2 ugotowane na twardo jajka. 

Niektórzy mogą mocno zastanawiać się, do czego w farszu mogą przydać się jajka, ale Jola szybko uspokaja: to one wydobędą wyjątkowy smak z pierogów.

Przygotowując farsz należy postępować następująco: kapustę wraz z suszonymi grzybami i listkami laurowymi zalać zimną wodą, gotować około 1 godziny - aż będzie miękka. Następnie poczekać, aż wystygnie. W międzyczasie warto ugotować jajka na twardo. Następnie można zabrać się za krojenie obranej uprzednio cebuli w kostkę. Należy ją podsmażyć na oleju, aż uzyska złoty kolor.

Dzisiaj grzeje: 1. Polski aktor miał aż 6 żon. Na starość poślubił kobietę prawie 50 lat młodszą

2. Żałosną wpadkę podczas ślubu uchwyciła kamera. Cały kościół momentalnie eksplodował ze śmiechu

Kapustę należy porządnie odsączyć, wyjąć z niej listki laurowe, a odsączoną przepuścić przez maszynkę do mięsa albo drobno pokroić. Wtedy można do niej dodać wystudzone jajka na twardo, które doskonale podkreślą jej smak. Do takiego farszu dodajemy jeszcze cebulę oraz sól i pieprz do smaku.

Następnie czeka już bardziej tradycyjny proces przygotowania ciasta - mieszamy mąkę z solą i kubkiem gorącej wody. Następnie należy rozłożyć ciasto na stolnicy posypanej cienką warstwą soli i zacząć wycinać typowo "pierogowe" kółka. Potem zostaje je już tylko wypełnić farszem, skleić i ugotować.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Zjedli SKAŻONE MIĘSO, dwie osoby nie żyją. Cała firma do zamknięcia
  2. Panna młoda zdradziła męża na własnym weselu. Przyłapała ją teściowa
  3. Przejechał 600 km, żeby zjeść w restauracji Magdy Gessler. Nigdy nie zapomni tego, co doświadczył podczas wizyty
  4. Mama i jej partner skatowali 2-letnie dziecko, umierało dwa dni. Najgorszy jest powód ich zwierzęcej agresji
  5. Byli przekonani, że noworodek nie żyje. Kiedy się ocknął, włożyli go do lodówki

źródło: jolagotuje

Następny artykuł