Pierogi z tym farszem to prawdziwy hit na stole. Mało kto potrafi się im oprzeć, każdy poprosi o dokładkę, a potem o przepis

Pierogi z tym farszem to prawdziwy hit na stole. Mało kto potrafi się im oprzeć, każdy poprosi o dokładkę, a potem o przepis Źródło: fsoq/

Pierogi według przepisu, który chcemy ci przedstawić, to prawdziwe niebo w gębie. Niezwykły farsz zupełnie odmieni smak tej tradycyjnej potrawy i możesz być pewny, że każdy poprosi o dokładkę. Domownicy będą zachwyceni.

Pierogi to bez wątpienia jedno z ulubionych polskich dań. Można nawet uznać, że stały się znakiem rozpoznawczym wśród obcokrajowców, co zdecydowanie jest powodem do dumy. Z serem, mięsem, owocami czy kapustą i grzybami - każde z nich regularnie lądują na stołach w niemal każdym polskim domu, a w szczególności w okresie około świątecznym. Sposobów na farsz powstaje coraz więcej, a ten, który chcemy ci przedstawić, to prawdziwe kuchenne objawienie. 

Pierogi z tym farszem to prawdziwy hit 

Ponieważ zbliżają się święta Bożego Narodzenia zaskocz swoich bliskich i na wigilijnym stole zaserwuj nie tylko klasyk z kapustą i grzybami, ale też coś nowocześniejszego. Pierogi z soczewicą są przepyszne, a ponieważ nie mają ani grama mięsa oznacza to, że z tego przepisu spokojnie mogą również korzystać wegetarianie. 

Czego potrzebujesz?

  • szklankę soczewicy czerwonej,
  • sól, pieprz, majeranek
  • cebula, 
  • olej, 
  • 2 jajka, 
  • mąka

Każdy będzie prosił o dokładkę 

Przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje dosłownie chwilę, choć najbardziej czasochłonną czynnością, choć prostą czynnością, jest ugotowanie soczewicy. Najpierw dokładnie ją opłucz, kilkukrotnie zmieniając wodę (możesz również zalać wodą i pozostawić na około 15 minut), a następnie przesyp do garnka i zalej wodą tak, by sięgała około 2-3 cm nad ziarnami, dopraw solą i gotuj przez mniej więcej 30 min. 

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ 

W międzyczasie przygotuj ciasto, które składa się z mąki, jajka, szczypty soli i odrobiny wody. Po zagnieceniu powinno być plastyczne i łatwe do rozwałkowania. Postępuj z nim tak, jak w przypadku klasycznych pierogów, dlatego, gdy już dokładnie uformujesz ciasto, podziel je na malutkie porcje, a każdą z nich rozwałkuj na mały placek. 

Dzisiaj grzeje: 1. Nastolatka została zgwałcona na oczach matki. Po wszystkim kobieta powiedziała do córki jedno porażające zdanie

2. Watykan trzymał to w ogromnej tajemnicy przed światem. Papież Franciszek przeszedł operację

Gdy soczewica będzie gotowa (powinna być miękka, ale nie musi się rozpadać) odcedź ją z nadmiaru wody i pozostaw do wystygnięcia. Następnie pokrój w kosteczkę cebulę i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu, a gdy będzie rumiana dodaj do soczewicy. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem, dodaj jajko i dokładnie wymieszaj. Na każdy z placuszków nałóż odrobinę farszu, złóż w kształt tradycyjnego pieroga i gotuj do momentu, aż wypłynie na powierzchnię. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Umierający na nowotwór mężczyzna zdradził partnerce swoje największe marzenie. Kilka dni później personel nie mógł przestać płakać
  2. Koniec z męczącym myciem okien dzięki szybkiemu trikowi z użyciem gąbki. W kilka minut będą lśnić czystością bez wysiłku
  3. 8-latek postanowił spełnić obietnicę, jaką dał zmarłej mamie. Spróbował i wypowiedział słowa, które złamią każde serce
  4. Nawet kret nie pomaga na zatkany zlew? Mamy sprawdzone rozwiązanie
  5. Nawet 2 tys. zł wydasz na mandat. Karę powiążą z twoją pensją

Źródło: wirtualna polska 

Następny artykuł