Najlepsze świąteczne pierniki pod słońcem. Szybkie i łatwe, cała rodzina będzie Cię za nie podziwiać

Najlepsze świąteczne pierniki pod słońcem. Szybkie i łatwe, cała rodzina będzie Cię za nie podziwiać Źródło: pixabay

Pierniki to tradycyjne ciasteczka świąteczne, które uwielbiają miliony Polaków. To ostatnia chwila, by przygotować je przed Bożym Narodzeniem. Ten prosty przepis jest gwarancją tego, że zaskoczymy wszystkich gości ich wyjątkowym smakiem.

Pierniki przygotowane według tego przepisu, przekonają wszystkich swoim głębokim, korzennym smakiem. Ciasteczka te są nieodłącznym elementem świątecznego stołu u wielu polskich rodzin. W sieci można wyszukać tysiące sposobów na ich przygotowanie, jednak ta prosta i sprawdzona metoda na pierniczki pozwoli przygotować je nawet niedoświadczonym kucharzom.

Pierniki to nieodłączny element świątecznego stołu 

Zasada ich wykonania jest wyjątkowo prosta i poradzi sobie z nią nawet niedoświadczony kucharz. Ich wyjątkowy, korzenny aromat, zaskoczy smakiem nawet najbardziej wybrednych bliskich. Dobry przepis na te wyjątkowe ciasteczka jest na wagę złota, więc warto spróbować tej metody i przekonać się, jakie to proste. Dzięki niemu już nigdy nie sięgniecie po gotowe pierniki.

Potrzebne składniki:

  • 80 dag mąki
  • 45 dag miodu
  • 15 dag cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 40 g przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki kakao

Na początku trzeba rozpuścić masło i miód w niewielkim garnku i zostawić do ostygnięcia. W międzyczasie na stolnicy należy przesiać mąkę oraz wymieszać z cukrem, sodą, przyprawą do piernika oraz kakao. W mieszance suchych składników formujemy dołek i wbijamy w niego całe jajka oraz dolewamy masło i miód, cały czas powoli mieszając powstającą masę.

Pierniki nie muszą być skomplikowane. Można je przygotować w bardzo prosty sposób

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Mieszamy całość do momentu, aż ciasto zagęści się na tyle, że trzeba je będzie wyrabiać za pomocą rąk. Ugniatamy masę do pełnego połączenia się wszystkich składników. Kiedy będzie jednolita w strukturze i kolorze, wałkujemy ją na cienkie placki i wycinamy ciasteczka. Możemy użyć do tego specjalnych foremek lub samemu wymyślić dowolne kształty.

Dzisiaj grzeje: 1. Po twarzy kobiety przemieszczała narośl. W środku było ŻYWE STWORZENIE [ZDJĘCIA]
2. Widzowie są oburzeni, ich zdaniem przekroczono granicę żenady. Ogromny hejt za zachowanie jurora w finale "The Voice of Poland"

Pojedyncze ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o zachowaniu niewielkich odstępów, gdyż pierniczki w czasie pieczenia wyrosną. Wkładamy je do piekarnika i pieczemy przez 8 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po tym czasie wyciągamy i studzimy ciasteczka oraz przystępujemy do dekorowania.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Tuż po wygranej "The Voice" dziennikarka TVP podstawiła mikrofon 17-latce. Niesamowite słowa
  2. Paskudne, prawie wszyscy kupują i dodają do kurczaka czy schabu. Zawiera toksyczny dwutlenek siarki i co gorsza olej palmowy
  3. Pierogi z tym farszem to prawdziwy hit na stole. Mało kto potrafi się im oprzeć, każdy poprosi o dokładkę, a potem o przepis
  4. Przekroczył wszelkie granice na antenie TVN. Broni się niesmacznym wpisem i usuwa komentarze (sprawdziliśmy)
  5. Nawet 2 tys. zł wydasz na mandat. Karę powiążą z twoją pensją

źródło: Nowa Trybuna Opolska

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News