Przepis na miękkie i puszyste pierniczki zachwyca gospodynie na całym świecie. Będą prawdziwym hitem na świątecznym obiedzie

Przepis na miękkie i puszyste pierniczki zachwyca gospodynie na całym świecie. Będą prawdziwym hitem na świątecznym obiedzie Źródło: Pixabay / kaboompics

Pierniczki można wykonać własnoręcznie i to w prosty sposób. Internauci przekonują, że dzięki temu przepisowi udało im się zrobić ciasteczka idealne. Będą doskonałym uzupełnieniem świątecznego menu.

Pierniczki królują na polskich stołach w czasie świąt i nie tylko. Powinny być miękkie i puszyste, a do tego wprost rozpływać się w ustach. Internauci przekonują, że dzięki temu przepisowi udało im się upiec swoje ciasteczka idealne.

Pierniczki wyjdą idealne dzięki prostemu przepisowi

Pierniczki nie są łatwym wypiekiem i wiele gospodyń domowych woli udać się po ich gotowe wersje do sklepu, niż podjąć się wypieczeniu ich własnoręcznie w domu. Ale dzięki temu przepisowi, każdy może sobie z nimi poradzić. Wystarczy kilka składników, by zaskoczyć bliskich pyszną przekąską.

Potrzebujemy:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1,5 łyżki kakao
  •  200 g miodu
  •  125 g margaryny
  •  2 łyżki przyprawy do piernika
  •  100 ml śmietany 18%
  •  1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  •  0,5 szklanki cukru
  •  4 żółtka
  •  2 białka

Mąkę wraz z kakao przesiewamy i mieszamy ze sobą w dużej misce. W drugiej mieszamy śmietanę z sodą i odstawiamy ją na kilka minut. W tym czasie zagotowujemy miód z przyprawą do piernika, zdejmujemy z ognia i dodajemy margarynę. Mieszamy do jej rozpuszczenia. Na koniec tego etapu przygotowań, w czwartej misce ubijamy białka jaj na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier i żółtka.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Kiedy już wszystko mamy gotowe, czas połączyć poszczególne produkty w całość. Do mąki z kakao dodajemy kolejno ubite jajka, miód z przyprawą i śmietanę z sodą. Po każdym dodaniu nowego składnika, porządnie mieszamy. Później wyrabiamy całą otrzymaną masę, aż powstanie rzadkie ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 24 godziny do lodówki.

Pierniczki można wyciąć w ulubione kształty

Po upływie doby ciasto wyjmujemy z miski i podsypujemy mąką. Wałkujemy po kawałku i wycinamy dowolne kształty. Ciasto bardzo urośnie pod wpływem temperatury w piekarniku, więc warto rozwałkować je jak najcieniej. Pierniczki pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 5 do 10 minut. Pilnujemy, by nabrały ładnego, brązowego koloru. Upieczone ciasteczka przechowujemy w szczelnym pojemniku, dzięki temu pozostaną miękkie.

Dzisiaj grzeje: 1. Małżeństwo brało razem prysznic, gdy nagle żona zauważyła pewien szczegół. Od razu zażądała rozwodu
2. Ogromy wstrząs przed meczem z Izraelem. Lewandowski na ławce rezerwowych i nie bez powodu

Do udekorowania pierniczków można przygotować lukier. Białka jaj delikatnie roztrzepujemy, ale tylko na tyle, by się spieniły. Dodajemy do nich sok z cytryny oraz cukier puder i ucieramy do uzyskania białego, gładkiego "sosu". Polewamy nim ciasteczka i zostawiamy do zastygnięcia.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Seniorzy mogą POŻEGNAĆ SIĘ z dodatkowymi pieniędzmi z waloryzacji emerytur. Wygrało 500 plus
  2. Nagłaśniamy: antysemicki i antyromski żart w polskiej gazecie
  3. Pomarańczowy sernik bez pieczenia rozpływa się w ustach. Doskonale sprawdzi się na świątecznym stole, goście będą wniebowzięci
  4. Gwiazdor kabaretu stracił 800 tys. zł. Koszmar Michała Wójcika
  5. Właściciel zobaczył, że jego szczeniaki są zielone. Myślał, że się pobrudziły, ale prawda okazała się wstrząsająca

źródło: niepieprz

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News