Nie musisz wychodzić do sklepu. W mgnieniu oka zrobisz fenomenalne bułki z patelni, ich smak zachwyci wszystkich domowników

Nie musisz wychodzić do sklepu. W mgnieniu oka zrobisz fenomenalne bułki z patelni, ich smak zachwyci wszystkich domowników Źródło: Pexels.com Digital Buggu

Pieczenie pieczywa w domu to coś, co chciałoby spróbować wiele osób, jednak nie wszyscy mają dostęp do piekarnika, czy też wystarczająco dużo czasu. Okazuje się, że bułki można zrobić nawet na patelni.

Jeśli pieczenie z jakichś powodów w twoim domu odpada, możesz wykorzystać patelnię do zrobienia własnego pieczywa. Niezależnie od tego, czy piekarnik ma akurat awarię, czy też nie masz go w ogóle, patelnia w zupełności ci wystarczy.

Pieczenie bułek na patelni jako alternatywa dla piekarnika

Do zrobienia bułek trzeba będzie mieć oczywiście odpowiednie składniki. Będziemy potrzebowali 300 gramów mąki pszennej i mąki do podsypania. Oprócz tego przyda nam się 3/4 szklanki wody lub mleka, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżeczki suchych drożdży, łyżeczka soli oraz szczypta cukru.

Zaczynamy od wsypania do miseczki drożdży, następnie dodajemy cukier, sól oraz łyżkę mąki. Miseczkę zalewamy ciepłą, ale nie gorącą wodą, albo mlekiem. Następnie mieszamy i zostawiamy na 20 minut, żeby wyrosło.

Później zabieramy się za ciasto. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy wcześniej przygotowany zaczyn z drożdży i dolewamy oleju. Następnie mieszamy całość ręką i kilka minut wyrabiamy ciasto, aby podwoiło swoją objętość. Jeśli ciasto nie jest elastyczne i lepi się do dłoni, dosypujemy jeszcze trochę mąki, po czym wyrabiamy kilka minut.

Końcowy etap pieczenia własnych bułek

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Następnie podsypujemy wyrobione ciasto mąką i wałkujemy do uzyskania placka, którego grubość powinna wynieść od pół, do całego centymetra. Bierzemy szklankę i wycinamy nią kółka z ciasta. Następnie kładziemy wykrojone placki na rozgrzaną patelnie, należy je smażyć przez około 2-3 minuty na stronę. Jak wyrosną i się lekko zarumienią, będą gotowe do podania.

Dzisiaj grzeje: 1. Epidemia w Polsce postępuje w ekspresowym tempie. Najnowsze dane pokazują smutną prawdę

2. Ministerstwo Zdrowia podjęło pilną decyzję. Będą ograniczenia w sprzedaży leków

Ponadto, możemy ten sam przepis wykorzystać z użyciem świeżych drożdży (ok. 20-25 g.). Ponadto na patelni bułek nie powinniśmy smażyć na głębokim tłuszczu, można to zrobić nawet na suchej patelni. W trakcie smażenia używamy małego ognia.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Główny Inspektorat Sanitarny radzi. Jak bezpiecznie kupować i spożywać pieczywo w czasie epidemii?
  2. Marcin Najman odgraża się znanemu dziennikarzowi sportowemu. Chce go bić
  3. Fenomenalna, prosta sałatka z 3 puszek. Wystarczy wymieszać składniki, efekt rozpieszcza podniebienie
  4. Ministerstwo Zdrowia w końcu wyjawiło, ilu Polaków wyzdrowiało z koronawirusa. Liczba zdumiewa
  5. 5-latek chory na koronawirusa zadał mamie porażające pytanie. Zalała się łzami, teraz błaga tylko o jedno
  6. Nie mieści się w głowie. Lidl nagle przed świętami po kontrowersyjnej decyzji Biedronki też zmieni godziny otwarcia

Źródło: Gazeta PL

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News