Magda Gessler zdradziła niesamowity przepis na kurczaka po polsku. Rozpływa się w ustach, domownicy będą oczarowani

Magda Gessler zdradziła niesamowity przepis na kurczaka po polsku. Rozpływa się w ustach, domownicy będą oczarowani Źródło: Instagram / magdagessler_official

Pieczenie kurczaka zajmie nam chwilę, ale warto poświęcić czas na przygotowanie tego wspaniałego dania. Magda Gessler zdradziła fanom wyjątkowy przepis.

Pieczenie potrwa dłuższą chwilę, ale warto poświęcić ten czas, by zaskoczyć domowników wyjątkowym daniem. Popularna restauratorka podzieliła się z fanami niezwykłym przepisem na faszerowanego kurczaka po polsku. Receptura ma kilkaset lat, drób przygotowany w taki sposób to prawdziwy rarytas.

Pieczenie kurczaka nada mu wyjątkowego aromatu

Magda Gessler podzieliła się przepisem na swojego słynnego kurczaka po polsku. Receptura znana jest w naszym kraju już od kilku stuleci i zawiera same tradycyjne składniki, które na co dzień królują w polskich kuchniach. Drób faszerowany podrobami oraz koprem i pietruszką wprost rozpływa się w ustach. Warto poświecić chwilę, by przygotować na obiad to wyjątkowe danie.

Składniki:

  • 1/2 kg kurczaka
  • wątróbka drobiowa
  • 1/2 kostki masła
  • 1 jajko
  • 1 bułka
  • 2 szklanki mleka
  • kilka pęczków świeżego kopru i pietruszki
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • majeranek
  • 3 ząbki czosnku
  • cytryna

Na początku dokładnie myjemy kurczaka, a jego wnętrze oraz skórę na zewnątrz nacieramy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, majerankiem, czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Tak przygotowane mięso odstawiamy do lodówki. 

Masło rozcieramy i dodajemy do niego żółtka jaj. Całość ucieramy na gładką masę. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy maślanej. Delikatnie mieszamy całość. Bułkę moczymy w mleku, odsączamy i dodajemy do masy. Ponownie delikatnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników.

Kurczak po Polsku według Magdy Gessler rozpływa się w ustach

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Wątróbkę oraz zieleninę drobno siekamy i mieszamy w dużej misce. Dodajemy masę maślaną i przyprawiamy gałką muszkatołową. Dokładnie mieszamy aż do połączenia się wszystkich składników. Powstałą masą nadziewamy kurczaka, którego później zamykamy nicią lub wykałaczkami.

Dzisiaj grzeje: 1. Relacja świadków tragedii w Bukowinie Tatrzańskiej wyciska łzy. Smutne słowa, straszna sytuacja
2. Nie żyje mama z sześciorgiem dzieci, najmłodsze miało roczek. Okropna śmierć, nie mieli szans

Dużą brytfankę smarujemy masłem i układamy w niej kurczaka. Podlewamy drób odrobiną wody i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w piekarniku przez około 50 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, co jakiś czas polewając mięso powstałym sosem. Jeśli lubisz słodkie dodatki do mięsa, możesz upiec kurczaka w towarzystwie jabłek.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Lidl oszukuje wszystkich Polaków? W sklepach trwa ukrywana przed nami skandaliczna praktyka
  2. Do dzisiaj setki tysięcy Polaków muszą zapłacić 1400 złotych. Tylko nieliczni wymigają się od podwyżki
  3. Poczuli brzydki zapach i zauważyli ciemną maź lejącą się po ścianach. Powód okazał się wstrząsający
  4. Gwiazdor disco polo uwięziony. Nie wiadomo, kiedy wróci do domu
  5. Ogromna, niespodziewana tragedia. Zmarł nagle, rodzina błaga o pomoc

źródło: YouTube 
 

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News