Najlepszy przepis na domowy chleb. Zapomnisz o staniu w kolejkach przed sklepem

Najlepszy przepis na domowy chleb. Zapomnisz o staniu w kolejkach przed sklepem Źródło: pixabay pixel1

Pieczenie chleba z tego przepisu nie jest niczym skomplikowanym. Dzięki niemu zapomnisz o wychodzeniu z domu. Jest to jeden z najlepszych i najłatwiejszych przepisów w sieci. Sprawdź, jak łatwo można go przygotować.

Pieczenie chleba zyskuje wielką popularność. W okresie izolacji Polacy coraz częściej decydują się, by skorzystać z przepisów zamieszczonych w sieci, a także książkach kucharskich, by własnoręcznie przygotować pyszne bochenki. Zadanie to dla wielu osób wydaje się niezmiernie ciężkie, jednak z tym przepisem nie będzie straszne nikomu. Warto, siedząc w domu spróbować upiec własny chleb. 

Pieczenie chleba. Jakich składników potrzebujesz?

Do upieczenia chleba z tego przepisu potrzebujesz:

  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 niepełne szklanki ciepłej wody.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Pieczenie najlepszego chleba w kilku prostych krokach 

Pieczenie chleba rozpocznij od wsypania drożdży do ciepłej wody. Pozostaw je na około 10 minut. W tym czasie połącz mąkę, sól i cukier. Następnie do suchych składników dodaj wodę z drożdżami. Ciasto zagnieć rękoma lub połącz przy pomocy łyżki. 

Ciasto odstaw na pół godziny, by rosło. Pamiętaj, żeby ścierką przykryć naczynie, w którym wyrasta ciasto. Warto wiedzieć, że pieczenie z drożdżami to nie jest dobry moment, by wierzyć mieszkanie. W czasie kiedy rośnie ciasto, warto zamknąć okna, ciasto szybciej wyrośnie, gdy w mieszkaniu będzie ciepło. 

Dzisiaj grzeje: 1. Tragiczna śmierć z samego rana, ogromny żal. Antoni Macierewicz poinformował o wielkiej stracie

2. Media dotarły do sąsiadów Szumowskiego. Na jaw wyszła cała prawda na temat Ministra Zdrowia

Po upływie 30 minut ponownie zagnieć ciasto i przełóż je do foremki, którą odstawisz w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Pieczenie chleba powinno odbywać się w nagrzanym na 200 stopni piekarniku przez około godzinę. Po upieczeniu pozostaw chleb w piekarniku. Kiedy chleb ostygnie, nadaje się do spożycia. Jego smak z pewnością sprawi, że pieczenie go, zastąpi kupowanie gotowych produktów w sklepie. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Zwierzakom podano szczepionkę na koronawirusa. Wiadomo już, jak wpłynęła na ich ciała
  2. Starsza pani wyprowadziła psa przez balkon, ponieważ bała się koronawirusa. Mieszkała na piętrze, zaskakujące nagranie
  3. Z ostatniej chwili: Kilkunastu rannych polskich żołnierzy. Konieczna była interwencja śmigłowca
  4. Stan klęski żywiołowej w Polsce? Gowin zdradza, dlaczego jest to niemożliwe, porażająca prawda wyszła na jaw
  5. Ujawnili jedno z największych ognisk epidemii w Polsce. Lekarz przez tydzień mógł zarazić setki osób
  6. Podczas robienia zakupów usłyszała krzyki pod Biedronką. Zamarła widząc co się dzieje, nie mieści się w głowie

źródło: pomorska

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News