Nie do pomyślenia, co można znaleźć w sklepowych pączkach. Zdjęcie odbiera cały apetyt, producenci nie mają skrupułów

Nie do pomyślenia, co można znaleźć w sklepowych pączkach. Zdjęcie odbiera cały apetyt, producenci nie mają skrupułów Źródło: .

Pączki będą jutro najczęściej spożywanym produktem. 20 lutego jest Tłusty Czwartek, czyli dzień, w którym każdy Polak chętnie sięgnie po pączka. Wielu z nas zdecyduje się na ich kupno, nie będąc świadomym, co tak naprawdę znajduje się pączkach.

Pączki będzie można kupić wszędzie. Każdy sklep i lokalne piekarnie będą prowadziły sprzedaż pączków, a Polacy chętnie po nie sięgną, bowiem zgodnie z tradycją to dzień, w który trzeba wypełnić swoje brzuchy tymi łakociami. 

Pączki dostępne będą w każdym markecie. Skład przeraża konsumentów

Jaki jest skład pączka, którego można znaleźć w każdym supermarkecie? Okazuje się, że ich skład jest o wiele dłuższy, niż lista składników, które potrzebne są do samodzielnego przygotowywania dania. 

- Mąka pszenna, nadzienie [cukier, morele (35%), woda, skrobia modyfikowana, substancja zagęszczająca (pektyny amidowane), koncentrat z marchwi, dyni, krokosza barwierskiego i cytryny, regulatory kwasowości (kwas cytrynowy, cytryniany wapnia), aromat], glazura [cukier, tłuszcz palmowy, olej rzepakowy, mleko w proszku odtłuszczone, laktoza (z mleka), serwatka w proszku (z mleka), emulgator (lecytyny ze słonecznika); aromaty], tłuszcze roślinne (palmowy i słonecznikowy), masa jajowa pasteryzowana, drożdże, olej rzepakowy, dekoracja [glukoza, mąka ryżowa, częściowo utwardzony olej rzepakowy, skrobia, barwniki (karoteny, ryboflawiny, koszenila, kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin, błękit brylantowy FCF, indygotyna); aromaty], cukier, serwatka w proszku (z mleka), skrobia pszenna, mleko w proszku pełne, sól, woda, glukoza, emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, stearoilomleczan sodu), substancje spulchniające (difosforany, węglany sodu), białko jaja w proszku, aromaty - to skład przykładowego pączka, który można kupić w każdym markecie, nie tylko przy okazji Tłustego Czwartku. 

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Składniki takie jak dekoracja, karoteny, ryboflawiny, koszenila, kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin, błękit brylantowy nie znaczą nic dla osoby, która pierwszy raz czyta skład produktu na sklepowej półce. Koszenila, która tworzona jest z małych robaczków, może silnie uczulać, a także może doprowadzić do rozwinięcia się objawów wstrząsu anafilaktycznego. Konsumenci nie wiedzą, ale "masa jajowa", która wykorzystywana jest w gotowych wypiekach, może zawierać nie tylko jajka, ale i susz rybny, wapno, a także inne toksyczne składniki.

Pączki warto przygotowywać samodzielnie

Dzisiaj grzeje: 1. Nie można upaść niżej, uwielbiany uczestnik "Chłopaków do wzięcia" trafił do więzienia. Próbował zgwałcić swoją 79-letnią babcię
2. Co tam się dzieje? Rozpoczęli okupację Biedronki, klienci nie mogą zrobić zakupów

Smutny los Borela

Pączki sklepowe przepełnione są ulepszaczami smaku, które mają sprawić, że ciastka będą smakowały lepiej, ale także dłużej utrzymywały świeżość. Pączek kupiony za "złotówkę" nie będzie miał nic wspólnego z klasycznym przysmakiem. Samodzielne przygotowanie pączków nie należy do najtrudniejszych, a z pewnością może przynieść wiele radości. I przede wszystkim będzie o wiele zdrowsze.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Nie żyje wokalistka Alibabek. Długo walczyła z guzem mózgu
  2. Objawy tętniaka mózgu. Każdy powinien je znać
  3. Nie żyje wokalistka kultowego polskiego zespołu. Niedawno usłyszała straszną diagnozę, nie zdążyła zacząć leczenia
  4. Smutne, Anna Mucha już się pożegnała z Królikowskim. Zawsze będzie pamiętać spędzony z nim czas
  5. Ile koni jest na zdjęciu? Setki osób próbuje znaleźć rozwiązanie, ale prawie nikomu się nie udaje
  6. Dostaniesz 23 tys. zł za przeprowadzkę do Włoch. Jest tylko jeden haczyk

źródło: beszamel

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News