Oryginalny przepis na pączki sprzed 100 lat zdumiewa łatwością. Lepszych nie da się zrobić w domu, tylko kilka minut pracy

Oryginalny przepis na pączki sprzed 100 lat zdumiewa łatwością. Lepszych nie da się zrobić w domu, tylko kilka minut pracy Źródło: .

Jeśli marzycie, żeby zjeść pyszne pączki przy okazji nadchodzącego tłustego czwartku, ten przepis jest dla was. Oryginalna receptura sprzed 100 lat jest bardzo łatwa.

Przed nami tłusty czwartek i z tej okazji wielu z nas ustawi się w kolejkach po pączki. Najprawdopodobniej każdy ma swoją ulubioną cukiernię z pysznymi lukrowanymi wypiekami, ale są też osoby, które wypiekają pączki we własnych kuchniach. Mamy dla was specjalny przepis sprzed 100 lat.

Pączki kupowane w dobrych cukierniach są zazwyczaj dosyć drogie. Natomiast te kupowane w niesprawdzonych wcześniej lokalach często są suche, a zamiast nadzienia znajdujemy w nich powietrze - ewentualnie ślad po marmoladzie. Dla tych, którzy chcą uniknąć zarówno dużych wydatków, jak i rozczarowań, polecamy upiec pączki samemu. Nie jest to tak trudne, jak by się mogło wydawać. W dodatku ten przepis sprzed 100 jest jednym z wyjątkowych.

Oryginalny przepis na pączki sprzed 100 lat

Ten przepis jest bardzo łatwy, a pączki można zrobić w bardzo krótkim czasie. To idealna metoda, jeśli chcemy zdążyć przed przyjściem zaproszonych gości i podać im do kawy nasze pyszne, słodkie wypieki. Potrzebować będziemy jedynie podstawowych produktów, które można kupić w większości sklepów:

- 0,5 kg mąki
- 5 dag drożdży
- szklanka mleka
- 6 żółtek
 -0,5 szkl cukru
- 15 dag masła
- smalec do smażenia
- kieliszek rumu.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Czas przygotować nasze pyszne pączki. Najpierw do zagotowanego mleka dodajemy dwie łyżki mąki i dokładnie mieszamy, aby nie powstały żadne grudki. Po przestygnięciu dodajemy drożdże i łyżkę cukru. Do tej masy wlewamy utarte z cukrem żółtka, resztę mąki i rum. Zanim nasze ciasto będzie gotowe, musimy jeszcze dodać do niego rozpuszczone masło. Nie powinno być za gorące. Teraz powinniśmy odstawić masę na około pół godziny.

Dzisiaj grzeje: 1. Paweł Królikowski przemówił do księdza. Jego słowa wyciskają łzy

2. Chciała znaleźć miłość, skończyło się fatalnie. Przez SMS-y, które dostaje boi się wychodzić z domu

Nasze pączki są już prawie gotowe. Wystarczy uformować ciasto w i smażyć na smalcu. Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, najlepiej układać je na ręczniku papierowym. Rodzaje polewy, posypki oraz nadzienia wybieramy według własnych upodobań. Najlepiej przygotować kilka wersji, aby każdy z gości znalazł coś dla siebie.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Często dopada Cię zły nastrój? Z pomocą może przyjść odpowiednia dieta
  2. Wystarczą trzy daktyle dziennie. Ich wpływ na nasz organizm jest niesamowity
  3. Uwielbiana gwiazda została przyłapana na gorącym uczynku. Fani disco polo nie wierzą własnym oczom
  4. Znaleziono rozebrane zwłoki 6-latka w lesie, wyrok odsiedziała matka. Niewiarygodne, kto go naprawdę zabił
  5. Do synowej Katarzyny Dowbor spływają gratulacje. Wszyscy patrzą tylko na jej brzuszek
  6. Europejskie państwo w rozsypce po potwornej tragedii. UE chce przekazać 100 mln euro na pomoc

źródło: smaker.pl

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News