Jak zrobić pączki, które będą świeże przez długi czas? Najlepsze metody naszych babć, dzięki którym pamiętamy rewelacyjny smak

Jak zrobić pączki, które będą świeże przez długi czas? Najlepsze metody naszych babć, dzięki którym pamiętamy rewelacyjny smak Źródło: Wikimedia Commons/Aw58

Niedługo będziemy pochłaniać pączki w ilościach hurtowych - tłusty czwartek coraz bliżej. Jednak jeśli jakieś zostaną, dzień później zwykle nie smakują już tak dobrze. Jest jednak na to sposób.

Pączki to popularna słodka przekąska w Polsce. Szczególnie w tłusty czwartek, który kojarzony jest szczególnie z przysmakiem na cieście drożdżowym. Choć zwykle w ten szczególny dzień niektórzy są w stanie zjeść gigantyczne ilości pączków, czasami przyrządzamy ich znacznie więcej, niż spodziewaliśmy się, że będziemy w stanie zjeść. Jeśli chcemy, aby pączki smakowały równie dobrze jak w dniu pieczenia, musimy przygotować je w inny sposób.

Co zrobić, żeby pączki dłużej były świeże

Aby uniknąć zeschnięcia się ciasta drożdżowego, musimy przygotować je, korzystając z nieco innego przepisu. Część mąki będziemy zastępowali ugotowanymi ziemniakami, a mleko jogurtem. Ma to jednak swój minus - ciasto nie będzie takie miękkie i puszyste, ale dzięki temu mniej podatne na wysychanie.

Do przyrządzenia takich pączków będziemy potrzebowali 200 gramów mącznych ziemniaków, 500 g mąki pszennej, 80 g miękkiego masła, 50 ml jogurtu naturalnego, 25 g drożdży, 3 jajka, 60 g drobnego cukru, pół łyżeczki aromatu waniliowego, łyżkę spirytusu, tłuszcz do głębokiego smażenia (olej rzepakowy albo smalec) oraz nadzienie do pączków.

Prosty przepis na pączki dłużej zachowujące świeżość

Zaczynamy od obrania ziemniaków i gotowania ich aż staną się miękkie. Później przy pomocy tłuczka ubijamy je na papkę. Dorzucamy do nich pokrojone w kostkę masło, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gdy kartofle będą stygły, podgrzewamy jogurt, dodając do niego rozkruszone drożdże z cukrem. Po wymieszaniu dodajemy łyżkę mąki i wszystko łączymy z ziemniakami. Odstawiamy i czekamy, aż będzie się pieniło. Później do ziemniaków dodajemy mąkę, jajka, cukier i aromat waniliowy. Zagniatamy do uzyskania elastycznego ciasta, dodając w trakcie spirytus. Przykrywamy i odstawiamy do urośnięcia na 1-2 godziny.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Później z ciasta lepimy pączki, czyli wyrabiamy placki, do środka kładziemy nadzienie, a potem zawijamy, kształtując znany nam kształt. Później odkładamy na stolnicy pod ścierką, czekamy, aż wyrośnie przez około 30 minut. Później rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim pączki, smażąc każdą stronę na średnim ogniu, aż się zarumienią.

Dzisiaj grzeje: 1. Mocne słowa polskiego podróżnika ws. koronowirusa z Chin. "Pewne jest, że zagrożenie dotrze także do nas"
2. Sytuacja najgorsza od 50 lat. Oficjalne ostrzeżenie ministra, Polacy muszą się przygotować

Tym sposobem powinniśmy uzyskać pączki, które dłużej utrzymają świeżość. Ponadto możemy wykorzystać jeszcze inną metodę, tradycyjne pączki można oblać lukrem, który utrudni proces schnięcia ciasta. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Ujawnił druzgocące zdjęcia jedzenia z Biedronki. Widać co wycieka, potraktowali go strasznie
  2. Trzynastki już niebawem. Jest dokładna data wypłat
  3. Wystarczy zamrozić główkę kapusty. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania
  4. Marcinkiewicz ogłosił ostateczną decyzję. Zaskakujący ruch
  5. Wielka kompromitacja księcia Karola. Królowa Elżbieta II mogła tylko westchnąć z politowaniem

Źródło: Gazeta

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News