Na ogórkach kiszonych pojawiła się piana? Dla własnego dobra lepiej wiedzieć, co oznacza

Na ogórkach kiszonych pojawiła się piana? Dla własnego dobra lepiej wiedzieć, co oznacza Źródło: Pixabay kasjanf

Ogórki kiszone to pyszny i bardzo wartościowy przysmak. Ta charakterystyczna przekąska, która gości na każdym polskim stole, wymaga jednak nieco wiedzy i podstawowych umiejętności kulinarnych. O świetny, niezawodny przepis warto poprosić mamę lub babcię. Każda gospodyni powinna wiedzieć nie tylko to, jak przyrządzić ogórki, ale także co oznacza pojawienie się piany.

Ogórki kiszone mają niesamowite walory zdrowotne. Pozytywnie oddziałują na układ pokarmowy, wzmacniają odporność oraz obniżają poziom cholesterolu we krwi. Włączenie ich na stałe do diety do doskonały pomysł, szczególnie, że pełnią funkcję naturalnego probiotyku. 

Ogórki kiszone - co oznacza piana?

Ogórki kiszone są wynikiem procesu fermentacji mlekowej. Dzięki temu są nie tylko zdrowe, ale także dietetyczne. Cukier naturalnie występujący w warzywach w wyniku fermentacji zostaje zamieniony kwas mlekowy. Dodatkowo są świetnym źródłem witamin z grupy B, potasu, wapnia, magnezu i żelaza. To świetna przekąska dla pań, które chcą utrzymać włosy, paznokcie i skórę w doskonałym stanie przez wiele lat.

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ:

Żeby zrobić ogórki kiszone jak u babci, wystarczy przygotować świeże warzywa, wodę, sól kamienną, czosnek, koper, korzeń chrzanu, liście chrzanu i tajemniczy składnik, który sprawi, że smak kiszonki będzie fenomenalny. Klucz do obłędnych wrażeń znajdziesz w naszym przepisie na idealne ogórki.

Kilka dni po zakiszeniu ogórków, na powierzchni wody przykrywającej warzywa, często pojawia się piana, która dla wielu osób jest powodem do niepokoju. Na szczęście jest ona naturalnym, zupełnie nieszkodliwym zjawiskiem. Podczas pierwszych dni fermentacji w słoiku zachodzi proces burzliwej fermentacji, na wskutek czego wydzielają się różne gazy - głównie dwutlenek węgla.

Dzisiaj grzeje: 1. Żywioły na dobre rozszaleją się w 2 województwach, IMGW się szykuje. Zagrożenie zdrowia, a nawet życia i alerty 1. stopnia niedługo mogą być ogłoszone

2. Kaja Godek skierowana na kwarantannę. Twierdzi, że lekarze ją prześladują
 

Bąbelki gazu tworzące pianę mogą znajdować się zarówno na powierzchni, jak i pomiędzy warzywami. Wynika to z faktu, że czasem nie mogą znaleźć sposobu ujścia do góry. Proces ten kończy się po kilku dniach. Wtedy piana zgromadzona w słoiku powinna zniknąć. W zależności od czynników zewnętrznych może być jej mniej lub więcej. Duże znaczenie ma temperatura, jakość ogórków, rodzaj zalewy, jej napięcie powierzchniowe, a nawet burza, podczas której ciśnienie atmosferyczne ulega nagłej zmianie.

Jeśli na ogórkach pojawi się piana, należy pamiętać o codziennym mieszaniu kiszonki. Jeśli nie ma takiej możliwości, a piany jest wyjątkowo dużo, dobrym pomysłem będzie zebranie jej czystą łyżką. Nadmiar może wyschnąć, co sprzyja pojawieniu się pleśni. Sama w sobie nie jest jednak szkodliwa dla zdrowia ani walorów smakowych.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Robert zamówił skromny obiad dla 2 osób nad polskim morzem. Dostał paragon i zastygł, musiał zapłacić 200 zł, ceny orbitują
  2. Wstrząsające doniesienia o patogwieździe FAME MMA. Omal się nie wykończyła
  3. Kasia Cichopek się wygadała podczas wywiadu, chodzi o ciążę. Nie ma żadnych wątpliwości, rodzina szybko się nie powiększy
  4. Agnieszka Kaczorowska oprowadza po swoim nowym domu. Robi wrażenie
  5. Dramatyczne wspomnienia księcia Williama. Prawda o ogromnej tragedii wyszła na jaw
  6. Niewyobrażalna tragedia. Ciało Polki znalezione na balkonie we Włoszech, porażające informacje dotarły do kraju


 

Źródło: Zdrowe Kiszonki

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News