Cudowny przepis babci na idealne ogórki kiszone. Sekretem jest prosta zasada, od niej wszystko zależy

Cudowny przepis babci na idealne ogórki kiszone. Sekretem jest prosta zasada, od niej wszystko zależy Źródło: pixabay,com PhotoMIX-Company

Obłędne ogórki kiszone z przepisu babci. Smak powala na kolana, a sekretem jest jedna, banalnie prosta zasada.

Cudowne ogórki kiszone, jakich jeszcze nie jedliście. Wychodzą za każdym razem, a ich smak może przywodzić na myśl wspomnienia z dzieciństwa. Jeżeli jesteście miłośnikami tradycyjnych kiszonych ogórków, koniecznie musicie spróbować tej receptury. Niebo w gębie. 

Nieziemsko pyszne ogórki kiszone, jak u babci. Wszystko zależy od prostej zasady 

Wbrew pozorom przygotowanie ogórków kiszonych jest zaskakująco proste. Co więcej, korzystanie ze sprawdzonych przepisów, najlepiej tych opracowanych przez nasze mamy i babcie sprawi, że ogórki po prostu nie mogą się nie udać. Receptura, która pojawiła się na blogu "Smaczna pyza", doskonale sprawdzi się wśród nowicjuszy kulinarnych. Kluczem do obłędnego smaku jest wykorzystanie zielonych liści dębu. 

Lista składników na ogórki kiszone, jak u babci: 

  • ok. 3 kg ogórków gruntowych,
  • ok. 3 l wody,
  • 6 płaskich łyżek soli kamiennej niejodowanej (zasada jest taka - na 1 litr wody 2 płaskie łyżki soli),,\,
  • 2 duże główki czosnku albo 4 mniejsze,
  • wiązka łodyg kopru razem z baldaszkami nasion i listkami,
  • kawałek korzenia chrzanu ok. 10 cm,
  • 4 liście chrzanu,
  • kilkanaście zielonych liści dębu.

Bajecznie proste przygotowanie 

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ 

Pamiętaj, że nim zabierzesz się za przygotowanie ogórków kiszonych, lub jakichkolwiek innych przetworów, słoiki oraz nakrętki muszą być dokładnie wyparzone. By ogórki na pewno się udały, wybierz świeże i jędrne. Ogórki, koper, liście chrzanu i dębu również dokładnie umyj. Czosnek podziel za ząbki, jednak nie musisz ich obierać, gdyż łupinka również jest pełna aromatu. Chrzan obierz i przy pomocy obieraczki do ziemniaków stwórz z niego wiórki. Do każdego słoika włóż po dwa ząbki czosnku, kilka wiórków chrzanu, 2 liście dębu, pół liścia chrzanu i pociętą na kilkucentymetrowe kawałki łodygę kopru. 

Dzisiaj grzeje: 1. Zawieszą 13. emerytury i ograniczą 500+? Specjalny raport nie pozostawia złudzeń, wielu Polaków będzie wściekłych

2. Z ostatniej chwili: Będą kolejne zakazy przez epidemię. Dotyczą sklepów i pracy

Następnie pionowo i ciasno włóż do słoików ogórki. Najmniejsze z nich możesz ułożyć poziomo na wierzchu. Na samej górze ułóż jeszcze po dwa ząbki czosnku, odrobinę chrzanu i łodygę kopru. W garnku zagotuj wodę, a gdy zacznie wrzeć rozpuść w niej sól. Teraz pozostało ci już tylko wlanie wrzątku do każdego ze słoików tak, by przykryć ich zawartość. Dokładnie je zakręć, postaw do góry dnem i nakryj ściereczką, by nie docierało do nich światło. Tak przygotowane przetwory powinny teraz stać od 2 do 5 dni. 

Najlepsze newsy dnia:

  1. Nie żyje niemowlę zarażone koronawirusem. Okazuje się, że patogen może być groźny również dla najmłodszych
  2. Nie żyje legendarny działacz. Padł ofiarą epidemii, wielka strata dla futbolu
  3. Widzowie TVP martwią się o Tadeusza Sznuka. Smutne wieści obiegły media
  4. Łukasz Szumowski zdradził swoje wielkie plany. W ich realizacji przeszkodził mu koronawirus, żona musi poczekać
  5. Wszyscy mieli nadzieję, że to jeszcze nie koniec. Niestety, wielu Polaków w żałobie po nagłej śmierci byłego prezydenta miasta
  6. Wymieszaj jajka z twarogiem i jedz codziennie. Lepsze niż pieczywo, spojrzysz w lustro po 30 dniach i nie rozpoznasz siebie

Źródło: smacznapyza.blogspot

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News