Źle przygotowane są śmiertelnie niebezpieczne. Nie ryzykuj z przetworami

Źle przygotowane są śmiertelnie niebezpieczne. Nie ryzykuj z przetworami Źródło: publicdomainpictures.net/Petr Kratochvi

Ogórki najczęściej zamykamy w słoiki w okresie jesiennym. Złe przygotowanie przetworów skutkuje jednak śmiertelnym niebezpieczeństwem. Owoce oraz warzywa stają się tykającą bombą, łatwo się zatruć i skończyć w szpitalu.

Ogórki i inne przetwory są błędnie przygotowywane przez większość osób. Wydaje się, że wygotowanie słoików wystarczy - eksperci ostrzegają i jednocześnie radzą, jak się chronić.

Ogórki, papryki, śliwki, wiśnie - przetwory mogą być śmiertelnie niebezpieczne

W okresie letnim i jesiennym, kiedy panuje szał na sezonowe owoce i warzywa, chcemy zatrzymać pełnię ich smaku zamykając je w słoikach. Przetwory wykonuje się już od dziesięcioleci, a w ostatnim czasie stało się to wręcz "modne". Własnoręcznie przygotowana żywność bez konserwantów może przetrwać w szafkach bardzo długo, a przede wszystkim wiemy, co jemy. Słoiki mogą jednak kryć śmiertelne niebezpieczeństwo.

Przetwory często stają się domem bakterii Clostridium botulinum - popularnej trucizny zwanej jadem kiełbasianym. Znajduje się nie tylko w źle przygotowanym lub nieświeżym mięsie i konserwach, ale może wystąpić w słoikach pełnych warzyw czy owoców. Ogórki, pomidory, jabłka, wiśnie - bakterie świetnie się tam rozmnażają. Po spożyciu felernej zawartości mogą pojawić się nudności, dolegliwości żołądkowo-jelitowe, problemy z widzeniem, problemy z mową i połykaniem, ale też mogą zostać porażone mięśnie odpowiedzialne za oddychanie. Nierzadko jad kiełbasiany powoduje śmierć.

Jak przygotować przetwory, by pozbyć się trucizny?

DALSZA CZĘŚĆ TEKSTU POD GALERIĄ

Eksperci z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny przedstawili dokładną instrukcję, jak zminimalizować ryzyko zatrucia do zera. Przy zagotowywaniu słoików pełnych owoców i warzyw należy tę czynność wykonać 3 razy. Pierwszego i drugiego dnia należy gotować przetwory przez godzinę, a trzeciego dnia wystarczy 30 min w garnku. Procesu nie da się przyspieszyć, ale zdrowie jest najważniejsze.

Dzisiaj grzeje: 1. Bogusław Linda pokazał swoją 27-letnią córkę. Jest tak piękna, że oczy same się otwierają
2. Nie żyje Hanna Polk. Gwiazda najlepszych polskich seriali, nagłe straszne doniesienia

Jednorazowe gotowanie słoików przez dłuższy czas nie pomoże wybić wszystkich bakterii. Chodzi o ich cykl życiowy - trzeba mieć pewność, że wszystkie zostały zneutralizowane przez temperaturę. Oczywiście przetwory powinny być przechowywane w ciemnym i chłodnym miejscu - piwnicy, szafce lub schowku.

Najlepsze newsy dnia:

  1. Trwa przybierający na sile atak silnego wiatru w polskiej miejscowości. Przed niebezpieczeństwem ostrzega IMGW
  2. Media obiegły najgorsze wieści, zaginęła Megan. Mieszkańcy i rodzina są zrozpaczeni, trwa dramatyczna akcja poszukiwawcza
  3. Gotujesz rosół na udkach z kurczaka? Popełniasz ogromny błąd, najlepsi kucharze ostrzegają
  4. Tadeusz Rydzyk zawstydził wiernego na oczach całego kościoła. "Prawda, że jeszcze ładny?"
  5. Prawo jest bezlitosne, jeśli masz w domu instalację gazową. Możesz łatwo wylądować przed sądem

Źródło: Serwis Zdrowie

Następny artykuł Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj pikio.pl na: Google News